Nema gašenja KAP-a, tri varijante za rješenje milionskog duga prema EPCG

Dodajte komentar

Sagovornik Portala Analitika iz crnogorske Vlade, kaže da će konačno rješenje zavisiti i od toga da li će turski Toščelik-preuzeti upravljanje KAP-om, odnosno da li će kupiti 30 odsto akcija podgoričke fabrike od ruskog CEAK-a.

Vlada Crne Gore neće dozvoliti da se ugasi KAP, a rješenje duga te kompanije prema EPCG moguće je riješiti kroz tri varijante- konvertovanjem duga u akcijski kapital, namirivanjem duga preko imovine podgoričke kompanije i restrukturiranjem postojećeg duga od 54,7 miliona eura saznaje Portal Analitika iz više izvora iz Vlade.

Sagovornik Portala Analitika iz crnogorske Vlade, kaže da će konačno rješenje zavisiti i od toga da li će turski Toščelik-preuzeti upravljanje KAP-om, odnosno da li će kupiti 30 odsto akcija KAP-a od ruskog CEAK-a.

Prema prvoj varijanti, dug KAP-a prema EPCG bi bio konvertovan u akcijski kapital, pa bi energetska kompanija postala najveći akcionar podgoričke fabrike aluminijuma. Te akcije EPCG bi mogla prodati Toščeliku. Namirivanje duga preko imovine je malo vjerovatno budući da EPCG ne može zaplijeniti aluminijum, a Kombinat aluminijuma nema imovine koju bi mogla prodati za taj novac.

Ukoliko Toščelik ne bude preuzeo KAP onda je sasvim izvjesno da će doći do restrukturiranja duga odnosno plaćanja na neko oddloženo vrijeme.

– Cilj nam je da dug KAP-a prema EPCG ne padne na teret poreskih obveznika, odnosno građana Crne Gore, kaže izvor iz Vlade. Iz EPCG i CGES-a je najavljeno da će postepeno smanjiti za polovinu isporučenu struju KAP-u, koji nije u stanju da pri ovoj cijeni metala na berzi redovno izmiruje obaveze.

Prema ovom planu, svakog dana će se smanjivati po 10 megavata, kako bi se do ponedjeljka, 1. oktobra potrošnja smanjila sa 124 na 84 megavata.

CGES ima ugrađen poseban sistem zaštite-mikročipove, koji će omogućiti da, u slučaju povećanja snage tj. povlačenja veće količine električne energije iz sistema Crne Gore od strane KAP-a, automatski prekida napajanje toj kompaniji. Dug KAP-a prema EPCG ozbiljno ugrožava rad energetske kompanije.

Zbog velikog duga, EPCG ozbiljno razmišlja da raskine ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom prije isteka 1. januara 2013. godine. Shodno ugovoru to je moguće, jer im Rusi duguju više od tri mjesečne fakture.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *