Merkel: Euro je više od valute

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel još jednom je snažno stala iza evropsske zajedničke valute eura.

Merkel je naglasila važnost koju euro ima za integraciju kontinenta ali i za samu Njemačku.

“Euro je više od valute”, rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare naglašujući da euro predstavlja simbol mirnog razvitka Evropse.

Merkel je posebno ukazala na korist koju Njemačka ima od evra. Kao izvozno orijentisana zemlja, Njemačka je dodatno ojačala uz pomoć evra, a sada treba ojačati euro i prebroditi, rekla je njemačka kancelarka.

Kriza u eurozoni mora da se riješi politički, rekla je Merkel, uz opasku kako nema brzog rješenja krize kao ni garancije bez nadzora.

Sada treba nadoknaditi ono što nije pošlo za rukom kod uvođenja evra, ali Evropsa može prebroditi krizu, uvjerena je njemačka kancelarka, prenose agencije

Upozorila je međutim i na “demokratsku legitimaciju u eurozoni”, koju valja učvrstiti.

Spomenula je i problem buduće arhitekture sistema odlučivanja unutar EU. Pitanje je, poručila je Merkel, je li potrebno osnovati grupu predstavnika država članica eurozone u Evropsskom parlamentu, ili pak podstaći “snažniju koordinaciju nacionalnih parlamenata” unutar eurozone.

Namjera Evropsske centralne banke (ECB) o kupovini državnih obveznica za Merkel je dopustiva zbog monetarne odgovornosti, ali po njenim riječima ne smije se dogoditi da dođe do mješanja monetarne i fiskalne politike, za šta postoji opasnost kad je riječ o dopusnicama bankama za evropsski stabilizacioni mehanizam ESM.

Nije riječ o brzini kad je riječ o evropsskom mehanizmu nadzora banaka, nego o kvalitetu nadzora, što utiče i na uvjerljivost Evropse.

“Pitanje zajedničkog osiguranja depozita za mene uopšte ne postoji”, rekla je njemačka kancelarka.

Merkel želi da Grčka ostane u eurozoni, uprkos tome što se upravo u Njemačkoj javljaju brojni zahtjevi za izlaskom Grčke.

“Spremni smo da pomognemo Grčkoj, želimo da Grčka uspije”, poručila je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *