Cijene nafte nadomak 113 dolara; OPEC cilja na nivo od 100 dolara

Dodajte komentar

Cijene sirove nafte kliznule su u utorak nadomak nivou od 113 dolara za barel pod pritiskom naznaka da je Saudijska Arabija povećala proizvodnju kako bi obuzdala cijene i da članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ciljaju na cijenu od 100 dolara za barel.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 63 centa, na 113,16 dolara. U ponedjeljak se u samo tri minute srušila sa 115,2 dolara na 111,6 dolara da bi se potom stabilizirala iznad 113 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 96,05 dolara. U ponedjeljak je u istom trominutnom razdoblju njegova cijena pala oko četiri dolara da bi se potom oporavila.Neimenovani visoki zvaničnik jedne zemlje u Persijskom zaljevu tvrdi da Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, proizvodi oko 10 miliona barela nafte dnevno, najviše u zadnjih nekoliko decenija, a dodaje i da većina proizvođača u sklopu OPEC-a cilja na cijenu od oko 100 dolara.

“Čini se da verbalnom intervencijom žele sniziti cijene”, kazao je jedan londonski trgovac.

Cijene su u ponedjeljak na londonskom tržištu ‘divljale’ po svemu sudeći zbog problema u elektronskoj trgovini a trgovci pripisuju njihov nagli pad i glasinama o skorašnjem odmrzavanju strateških rezervi nafte u SAD-u.

“Čini se da dramatičnu rasprodaju nisu pokrenuli temeljni faktori na tržištu već sistem  računarske prodaje”, nagađa Tony Machacek iz Jefferies Bachea.

“Svjedočili smo stabilnom trendu rasta cijena, pri čemu je potražnja možda bila neutemeljeno snažna, otvarajući prostor za spuštanje cijena kroz likvidaciju nagomilanih pozicija”, tumači Machacek.

Američka komisija za trgovanje terminskim ugovorima za isporuku roba saopštila je analizira pad cijena i provjerava transakcije kod berzanskih operatera CME Group i Intercontinental Exchange. “Priča se da jedan od hedge fondova likvidira pozicije”, rekao je neimenovani singapurski trgovac jedne investicijske banke.

Naftna tržišta pritisnula je u utorak i zabrinutost zbog sporog privrednog rasta i neizvjesnost u pogledu španske spremnosti da zatraži međunarodnu pomoć.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 113,72 dolara, što znači da je bila 1,15 dolara niža nego dan ranije. (seebiz.eu)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *