Danas aukcija obveznica na berzi, uskoro isplata otpremnina za bivše radnike Gorice, Titeksa…

Dodajte komentar

Prva aukcija državnih obveznica za radnike nekadašnjih crnogorskih preduzeća koja su otišla u stečaj (Gorica, Titeks,..), a koji odlukom Fonda rada imaju pravo na otpremninu biće održana danas na Montenegroberzi, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Vlada je 27. jula tekuće godine emitovala je 3.115 državnih obveznica sa rokom dospijeća 25. jula 2017. vrijednih oko šest miliona eura. Nominalna vrijednost obveznice je 1.926 eura. Obveznice imaju prinos po fiksnoj kamati od sedam odsto.

Vlada je na sjednici od 12. jula 2012. usvojila Odluku o emisiji obveznica Crne Gore za isplatu neisplaćenih potraživanja zaposlenih za čijim je radom prestala potreba.

-Osnovni cilj ove odluke je ubrzanje dinamike neisplaćenih potraživanja po osnovu rada zaposlenih kojima je, do stupanja na snagu Zakona o radu, odnosno do 23. avgusta 2008. godine, prestao radni odnos kod poslodavca usljed stečaja i zaposlenih za čijim je radom prestala potreba zbog tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena po pravosnažnim rješenjima Fonda rada, kažu u Ministarstvu finansija.

Vlada je, kroz ovu Odluku, definisala model obezbijeđenja sredstava za ove namjene, i to kroz emisiju obveznica, u vrijednosti od oko 6 miliona eura.

Na ovaj način, biće riješeno pitanje neisplaćenih potraživanja, za one zaposlene kojima je, u postupku pred Fondom rada, utvrđeno da ispunjavaju uslove za ostvarivanje navedenog prava.

Iako je MF, i u prethodnom periodu, isplaćivalo sredstva dinamikom bržom od one predviđene zakonom, ovom Odlukom smo učinili dodatan napor i omogućili da sredstva budu isplaćena u još kraćem roku.

U Vladi očekuju da bi isplata mogla biti okončana u narednih mjesec dana.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *