Slovenija: Rezervisani po pitanju bankarske unije

Dodajte komentar

U Sloveniji koja je članica evrozone rezervisano su reagovali na prijedlog Evropske komisije o bankarskoj uniji koja bi uključivala i zajedničku kontrolu banaka u zemljama koje koriste zajedničku evropsku valutu. 

Ministarstvo finansija je saopštilo da prijedlog koji je predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo u srijedu iznio u Evropskom parlamentu ne mogu komentarisati jer detalji tog zakonskog prijedloga službeno nisu poznati, ali da pozdravljaju sve inicijative i zakonodavne prijedloge koji bi poboljšali finansijsku stabilnost u evrozoni i njenim članicama.

Guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec izjavio je da bi jedinstvenu kontrolu svih evropskih 6000 banaka bilo teško provoditi i da bi zajednička kontrola vjerovatno bila primjenjivana na tzv. “sistemske banke” kojih je oko 150.

U Sloveniji se sistemskom bankom zbog njene veličine na bankarskom tržištu Slovenije i većinskog vlasništva države smatra Nova Ljubljanska banka (NLB). Kontrola ostalih, nesistemskih banaka ostala bi pod nadležnošću nacionalnih centralnih banaka, smatra Kranjc.

Evropska komisija u srijedu je objavila prijedlog za uspostavu jedinstvenog mehanizma za nadzor svih banaka u evrozoni, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije i preduslov za neposrednu dokapitalizaciju banaka iz evropskih fondova za spas evra, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *