Soros: Njemačka mora biti popustljivija ili neka napusti eurozonu

Dodajte komentar

Poznati finansijer George Soros prozvao je Njemačku za krizu eurozone te pozvao Njemce na ekstremnu odluku: Spasite euro! Odustanite od opsesije strogih mjera štednje ili vi budite ti koji će napustiti zajedničku evropsku valutu!

Soros polemiše kako nije lako uvjeriti Njemce da upravo njihove mjere vode u produženu depresiju, političke i društvene sukobe.

– Čitav proces ohrabruje deflatorne tendencije koje će na kraju i samu Njemačku dovesti do toga da izgubi rast, rekao je Soros u intervjuu Reutersovoj televiziji.

I Kini prijeti usporavanje što bi moglo globalnu situaciju dovesti u stanje depresije. Takav scenarij, jasan je Soros, ugrožava ne samo euro već i samu Evropsku uniju.

On ističe da razlaz između zemalja koje kreditiraju i zemalja koje primaju finansijsku pomoć u euro mogao postati trajan, te rezultirati time da će zadužene zemlje biti osuđene na nizak rast jer će stalno biti pristinute velikim premijama na kredite.

Za takvo je stanje Soros napao isključivo Njemačku, kao zemlju koja bi trebala preuzeti odgovornost za takvu klasnu podjelu eurozone.

“Po mojem sudu najbolje bi bilo uvjeriti Njemce da izaberu, hoće li biti malo popustljiviji lider ili napustiti euro. Drugim riječima, Njemačka mora ili voditi ili otići!”, ocijenio je Soros. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *