Ulagači zakočili na evropskim berzama

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama cijene akcija jutros pale jer ulagači više nisu tako sigurni da će američka centralna banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija je do 9:30 oslabio 0,4 odsto, na 1081 bod, nakon što je juče kliznuo 0,2 odsto. Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski Dax bili su u minusu između 0,3 i 0,6 odsto.

Kako se bliži sastanak centralnih bankara u Jackson Holeu, tako su ulagači sve nervozniji, a obim trgovanja sve mršaviji, prenose agencije.

Još nedavno većina ih je očekivala treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, no posljednjih dana splašnjava nada da će Fed uskoro aktivirati taj program otkupa državnih obveznica jer svi posljednji podaci ukazuju na stabilnost američke ekonomije.

Sada se vjeruje da će u petak u Jackson Holeu predsjednik Feda Ben Bernanke podržati nadu ulagača u dalje popuštanje monetarne politike, ali da neće najaviti kada će tačno Fed to učiniti.

“I dok se odbrojavaju sati do Bernankeovog nastupa, ulagači očito nisu spremni riskirati, radije traže sigurnija utočišta za svoj kapital gdje god mogu”, kaže direktor u Interactive Investoru Mike McCudden.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros pao jedan odsto, zaronivši prvi puta nakon dvije nedjelje ispod psihološki važnog nivoa od 9000 bodova, na 8983 boda. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *