Nobelovac Paul Krugman dolazi u Hrvatsku

Dodajte komentar

Jedan od najuglednijih svjetskih ekonomista, nobelovac Paul Krugman učestvovaće na poslovnom skupu Adris Business Forum koji će se 5. oktobra održati u Rovinju, doznaje se iz Adris grupe.

Glavna tema konferencije je «Pet godina poslije – evropske nade u svjetlu krizne stvarnosti», a Krugman će hrvatskoj poslovnoj i političkoj eliti govoriti o tome kako uspješno svladati posljedice recesije u globalnoj ekonomiji.

U Hrvatsku Krugman dolazi nedugo nakon objave „Manifesta za ekonomski zdrav razum“, kojim je, zajedno s britanskim kolegom Richardom Layardom, pozvao na širu primjenu podsticajne fiskalne politike radi smanjenja nezaposlenosti i jačanja ekonomskog rasta. Manifest je dosad potpisalo više od 9.000 ljudi, uključujući i veliki broj uglednih ekonomista.

Nobelovu nagradu za ekonomiju Paul Krugman dobio je 2008., trenutno je profesor na Univerzitetu Princeton, a široj javnosti je najpoznatiji kao autor uticajnih kolumni u američkom dnevnom listu The New York Times. Otvoren, često i oštar u iznošenju svojih stajališta, Krugman je beskompromisan kritičar ekonomske politike stroge štednje.

Autor je dvadesetak knjiga, a zadnja od njih „Okončajte ovu depresiju odmah!“ je poziv na akciju. Krugman poručuje kako je brzi i snažni izlazak iz recesije nadohvat ruke, samo kad bi lideri imali „intelektualne jasnoće i političke volje“ odmah okončati depresiju. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *