Na azijskim berzama cijene akcija u padu

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale jer su splasnula očekivanja da će američka centralna banka uskoro olabaviti monetarnu politiku, dok podaci iz Kine i evrozone ukazuju na slabljenje tih ekonomija.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,3 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 1,3 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1 odsto, izgubivši sav dobitak od prethodnoga dana.

Posljedica je to splašnjavanja nade ulagača da će Fed već u septembru uvesti nove podsticajne mjere, s obzirom da iz američke ekonomije u posljednje vrijeme stižu nešto bolji podaci nego što su bili prije mjesec, dva.

I dok je američka ekonomija stabilna, ekonomija evrozone tone u sve dublju recesiju. Juče je objavljeno da je PMI indeks ukupne privredne aktivnosti u tom 17-članom bloku u augustu iznosio 46,6 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

U Kini takođe slabi ekonomska aktivnost, iako je tamošnja centralna banka u julu u dva navrata smanjila ključne kamatne stope kako bi podstakla rast.

Na valutnim se, pak, tržištima kurs evra stabilno kreće iznad nivoa od 1,25 dolara. Nakon što je juče dostigao 1,2590 dolara, najviši nivo u sedam sedmica, jutros se evrom trguje po 1,2560 dolara, prenose agencije.

Stabilnost evra zahvaljuje se nadi ulagača da će u septembru Evropska centralna banka pokrenuti program otkupa obveznica prezaduženih članica evrozone, kao što su Španija i Italija.

Zbog toga su pali prinosi na obveznice tih zemalja, a nakon godišnjih odmora evropski su zvaničnici započeli i nove razgovore o rješavanju grčkih dužničkih problema.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra skliznula je s 98,80 na 98,70 jena.

Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je, pak, 0,2 odsto, na 78,60 jena.

Nakon što je u petak ojačala za 1 dolar, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku pala za 50-ak centi, na 95,75 dolara po barelu. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *