Euro na najvišem nivou prema dolaru u sedam nedjelja

Dodajte komentar

Euro je u četvrtak dosegao najviši nivo prema dolaru u sedam sedmica jer su indeksi menadžera nabavke za Njemačku i Francusku nadmašili očekivanja, a dodatnu podrđku pružila je i Fedova najava mogućeg novog ciklusa kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike. Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,2550 dolara. Nakratko je dosegao i 1,25726 dolara, što je njegov najviši nivo prema američkoj novčanici od 4. jula.

Dolar je pak ojačao prema jenu, na 78,62 jena, nakon što je dan ranije zabilježio najveći dnevni pad prema japanskoj valuti u gotovo dva mjeseca, spustivši se na 78,273 jena.

Euru je u četvrtak podršku  pružio najnoviji izvještaj londonskog ekonomskog instituta Markit, koje je pokazalo nešto bolje indekse menadžera nabavke za Njemačku i Francusku nego što se očekivalo.

“Francuski indeksi bili su nešto bolji dok su njemački u najboljem slučaju bili mješoviti”, konstatovao je George Saravelos iz Deutsche Banka.

Tako je dugotrajni pad aktivnosti u francuskom privatnom sektoru usporio u avgustu, kao i onaj u njemačkom industrijskom sektoru.

Podaci za eurozonu u cjelini i dalje ukazuju na recesiju.

Analitičari pritom napominju da ima prostora za dodatno jačanje eura u kratkoročnoj perspektivi s obzirom na očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) idućeg mjeseca intervenisati kako bi snizila troškove zaduživanja Španije i Italije.

Niz ovonedjeljnih sastanaka visoko rangiranih zvaničnika eurozone mogao bi banci pomoći formulisati rješenje za dužničku krizu.

U međuvremenu je zapisnik s prošlog sastanka odbora američke centralne banke za monetarnu politiku pokazao da bi Fed “prilično skoro” mogao pokrenuti novi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

“Mnogi su pričali o još jednom ciklusu Fedovog kvantitativnog ublažavanja monetarne politike ali tek su rijetki vjerovali da će do toga i doći”, dodaje ona.

Neki ulagači predviđaju da će Fed ublažiti monetarnu politiku novim ciklusom kupovina obveznica a neki upozoravaju da bi umjesto toga banka mogla produžiti razdoblje u kojem će kamatne stope držati na vrlo niskom nivou.

Fed je najavio da će ih zadržati na niskom nivou do kraja 2014. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *