EU tržišta: Tehnička rasprodaja, indeksi u minusu

Dodajte komentar

Evropske dionice kliznule su u srijedu s najvišeg nivoa u 13 mjeseci pod uticajem tehničkih rasprodaja, budući da ulagači još uvijek čekaju konkretne poteze ponajprije monetarnih vlasti koji bi ih podstakli na značajnije kupovine.

Londonski FTSE pao je 1,1 posto na 5.792 boda, frankfurtski DAX za 0,8 posto na 7.030 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,7 posto i iznosio je 3.490 bodova.Analitičari tumače da su ulagači krenuli u dobitonosne prodaje u očekivanju konkretnijih poteza centralnih banaka širom svijeta, kojima bi se podupra ekonomija. Pažnja je usmjerena na godišnji sastanak američke centralne banke u Jackson Holeu krajem mjeseca, te na sastanak Evropske centralne banke (ECB) 6. rujna. Važna će biti i presuda njemačkog Ustavnog suda o evropskom kriznom fondu.

“U septembru se očekuje niz važnih vijesti. Tržište predviđa nove podsticajne mjere u Evropi, te moguće produžavanje blage monetarne politike u SAD-u”, kazao je Jeremy Batstone-Carr iz firme Charles Stanley.

Ciklični sektor, tradicionalno pod pritiskom u nepovoljnim razdobljima za ekonomiju, pretrpio je u srijedu najveće gubitke. Rudarske kompanije oslabile su u prosjeku 1,7 posto nakon što su loši rezultati BHP Billitona pogoršali raspoloženje. Cijena njegovih dionica pala je 1,7 posto.

Ostali ciklični sektori takođe su bili na gubitku, pa su dionice automobilskih kompanija pale u prosjeku jedan posto, građevinskih kompanija 1,6 posto a tehnoloških 1,3 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,3 posto, na 9.131 bodu. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *