Globalni ekonomski izgledi su neizvjesniji nego na početku krize 2008.

Dodajte komentar

Na Wall Streetu u ponedjeljak su cijene akcija blago oslabile jer su investitori odlučili uzeti predah nakon šest nedjelja dobitaka, dok iščekuju nove korake Evropske centralne banke (ECB) u borbi protiv dužničke krize.

EPA Dow Jones indeks oslabio je juče 3,48 boda ili 0,03 odsto, na 13.271 bod, a tehnološki Nasdaq 0,01 odsto, na 3.076 bodova. S&P 500 indeks, pak, stagnirao je na 1.418 bodova, te je i dalje nadomak najvišeg nivoa u zadnje četiri godine, nakon što je u proteklih šest nedjelja ojačao gotovo 5 odsto.

Investitori iščekuju nove korake koje bi ECB trebao preduzeti u septembru radi suzbijanja dužničke krize u evrozoni.

„Izvan SAD-a kriza je mnogo realnija. Kod nas, svi i dalje sjede i čekaju, a investitori gotovo i da ne reaguju na naslove u medijima – sada su mnogo strpljiviji“, kaže Ken Polcari, izvršni direktor pri investicionom društvu ICAP Equities.

U letargičnoj trgovini, po skoku cijene za 2,6 odsto isticala se akcija Appleta. Cijena joj je dostigla rekordnih 665,15 dolara, pa je tako ta kompanija postala najvrjednija na berzi izlistana američka kompanija u istoriji, premašivši tržišnu kapitalizaciju čak i Microsofta.

Obim trgovanja i dalje je slab. Na berzi u Njujorku, Američkoj berzi i Nasdaqu juče je vlasnika promijenilo svega 4,83 milijarde akcija, znatno ispod dnevnog prosjeka od 6,64 milijarde.

Na evropskim berzama juče su indeksi pali uslijed neizvjesnosti oko daljih poteza ECB-a. Indeks Londonske berze Ftse oslabio je 0,48 odsto, na 5.824 boda, frankfurtski DAX 0,1 odsto na 7.033 boda, a pariški CAC 0,22 odsto, na 3.480 bodova.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *