Poseban krizni porez na nekretnine za bogate Slovence

Dodajte komentar

Oko hiljadu Slovenaca naredne dvije godine plaćaće poseban krizni porez na nekretnine, priopćila je slovenska Porezna uprava.

Skoro 45.000 nekretnina u Sloveniji u vlasništvu je manje od hiljadu ljudi, a krizni porez plaćaće oni čija vrijednost nekretnina prelazi milion eura. 

Vrijednost njihove nepokretne imovine evidentirana je prije tri godine, u okviru službene procjene vrijednosti svih nekretnina i stambenog fonda u cijeloj državi. Tada se govorilo o mogućem posebnom porezu za sve vlasnike nekretnina, ali to ipak nije provedeno.

Porezna uprava objavila je da će ove sedmice poslati porezne zahtjeve na adrese 939 poreznih obveznika u čijem je vlasništvu ukupno 44.940 nekretnina, a koji će rješenja dobiti u septembru.

Ako žele biti oslobođeni poreza na luksuz, potvrđenog u parlamentu prije tri mjeseca, ti vlasnici moraju dokazati da je vrijednost njihove nepokretne imovine manja od službene procjene, da ih koriste u poslovne svrhe ili kao proizvodni pogon. Takvi objekti su izuzeti od plaćanja novog poreza.

Porezna stopa za vlasnike čije nekretnine imaju ukupnu vrijednost do dva miliona eura iznosi 0,5 posto, a za vlasnike s nekretninama iznad te brojke jedan posto. Zakon se ne odnosi na imovinu u inostranstvu.

Podsjetimo, prije oko mjesec dana Slovenija je uvela i porez na privatna vozila s više od 2500 kubika, motocikle i motore iznad hiljadu kubika, a poskupjele su i cigarete za 10 centi.

To je samo dio vladinih mjera štednje kojima su smanjene i penzije veće od 600 eura, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo jer je nekim penzionerima penzija manja i za 350 eura.

Izvor: biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *