Objavljeni rezultati oba Duvanska kombinata

Dodajte komentar

Novi duvanski kombinat Podgorica, za koji je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte nakon neuspješnog prvog tendera raspisao novi u petak, završio je prvu polovinu godine sa neto gubitkom od 203,74 hiljade eura.

Prema izvještaju o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, NDKP je na kraju drugog kvartala zabilježio poslovni prihod od 47,1 hiljadu eura, dok su rashodi dostigli 250,84 hiljade eura. 

Ukupna aktiva preduzeća, koje je osnovano odlukom Vlade u novembru prošle godine, iznosila je 6,67 miliona eura. Neraspoređeni gubitak kompanije je dostigao 6,79 hiljada eura, dok su kratkoročne obaveze i rezervisanja bila skoro 63 hiljade.

Vlasnici kompanije, čija je osnovna djelatnost otkup, proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda, jesu Vlada sa 68,78 odsto udjela i Glavni grad Podgorica, koji ima 31,22 odsto dionica.

Izvještaj o poslovanju je na sajtu KHOV objavio i Duvanski kombinat Podgorica, koji je u prvoj polovini godine povećao neto gubitak 19,8 odsto na 1,45 miliona eura. Vrijednost aktive preduzeća, čiji je većinski vlasnik država, oslabila je na kraju juna 18 odsto na 19,28 miliona eura. Neraspoređeni gubitak kompanije iznosio je 30,84 miliona eura, kratkoročne obaveze i rezervisanja 26,49 miliona, a dugoročne 5,31 milion eura.

Duvanski kombinat ponovo je u sferi interesovanja zbog manjinskih akcionara koji imaju 48 odsto akcija u DKP, i kada je Vlada osnovala Novi duvanski, njih su izostavili iz vlasničkog udjela. Akcionari su zbog toga počeli da pišu tužbu protiv institucija i pojedinaca, a traže ili da im se isplate akcije koje posjeduju, ili da im se da vlasnički udio u nekoj od firmi u Crnoj Gori u istoj vrijednosti.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *