Slabi potražnja i za finansijskim savjetnicima u SAD-u

Dodajte komentar

Broj finansijskih savjetnika u SAD-u u 2011. godini smanjen je treću godinu zaredom uslijed vrlo nestabilnih dioničkih tržišta i slabašnih prinosa, što nagriza profite mnogih finansijskih firmi te ih sili da smanje poslovanje ili čak prestanu poslovati.

U bankama, brokerskim kompanija, osiguravajućim društvima i ostalim investicijskim firmama širom SAD-a lani je broj finansijskih savjetnika smanjen za 7.000 ili 2,3 posto, na 316.000.Takav negativni trend mogao bi se i nastaviti, te bi u idućih 5 godina njihov broj mogao biti smanjen za još 19.000 ili 1,2 posto godišnje, podaci su istraživačke firme Cerulli Associates, objavljeni u njenom najnovijem izvještaju o stanju u brokerskoj industriji.

„Kontinuirani pad broja finansijskih savjetnika pokazatelj je padajućeg finansijskog zdravlja same industrije”, kaže Tyler Cloherty, analitičar u Cerulliju.

Industrija investicijskog savjetništva gubi zaposlenike jer savjetnici odlaze u penziju ili se sele na druge poslove. Istovremeno, u razdoblju od 2007. do 2011. godine imovina pod upravljanjem te industrije porasla je svega 0,2 posto, na 11.600 milijardi dolara.

„Ne stvara se nikakvo novo bogatstvo niti fokus na neku novu imovinu jer tržišta ustvari nemaju nikakvoga smjera”, dodaje Cloherty.

Istraživanje pokazuje da su među najviše pogođenim sektorima u finansijskoj industriji mreže nezavisnih brokera. Broj samozaposlenih brokera-savjetnika, koji to najčešće postaju kad izgube posao u velikim finansijskim kompanijama, smanjen je prošle godine u SAD-u za 14 posto, na otprilike 80.000.

Smanjenje njihovog broja ukazuje na poteškoće u vođenju investicijskog posla s klijentima u usloima kad je obim trgovanja dionicama slab, a tržišta dionica prošlu su godinu završila bez većih promjena indeksa, navode analitičari. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *