Šojble i Gajtner zajedno protiv krize evrozone

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble i američki kolega Timoti Gajtner obavezali su se danas da će se pozabaviti krizom evrozone i pozvali na međunarodnu saradnju.

Ministri su naglasili potrebu za stalnom međunarodnom saradnjom i koordinacijom s ciljem postizanja održivih javnih finansija, smanjenja makroekonomskih disbalansa i oporavka rasta, navodi se u saopštenju nakon sastanka na ostrvu Silt u Sjevernom moru.

U saopštenju se navodi da su oba ministra rekla da imaju povjerenje u napore zemalja evrozone da provedu reforme i time ostvare veće integracije.

Osvrćući se na nedavni uspjeh Irske u aukciji obveznica oni su pohvalili i napore Španije i Italije u pokušajima da “postignu fiskalne i strukturalne reforme“.

Gajtner će kasnije posjetiti Frankfurt gdje će se sastati sa predsjednikom Evropske centralne banke /ECB/ Mariom Dragijem, koji je rekao da ECB treba da uradi sve što može da ponovo počne kupovinu obveznica i spriječi raspad zajedničke valute.

Gajtnerova posjeta podstakla je spekulacije da će SAD izvršiti veći pritisak na Njemačku na preduzme oštrije mjere na tržištu obveznica kako bi kontrolisala rastuće troškove pozajmljivanja Španije i Italije. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *