Skupština EPCG usvojila izvještaj, gubitak od 66 miliona eura

Dodajte komentar

Skupština akcionara Elektroprivrede EPCG usvojila je danas izvještaj o poslovanju kompanije za prošlu godinu u kojoj je ostvaren gubitak od 66,5 miliona eura. Akcionari su usvojili i finansijske iskaze sa izvještajem revizora, PricewaterhouseCoopers-a, koji je dao pozitivno mišljenje.

Iz EPCG su podsjetili da su u prošloj godini radili u veoma složenim uslovima i da je to bila treća godina menadžerskog upravljanja italijanske kompanije A2A, kao kvalifikovanog akcionara i strateškog partnera.

“U prošloj godini je punim angažovanjem upravljačkih i menadžmentskih struktura i svih zaposlenih ostvaren Konsolidovani biznis plan i osnovna načela Poslovne politike, realizovan Elektroenergetski bilans i obezbijeđeno uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom”, navodi se u saopštenju.

Krajnji rezultat godišnjeg finansijskog poslovanja iskazan je gubitkom od 66,5 miliona EUR, što je, kako su naveli iz kompanje, posljedica više aspekata, najprije izuzetno loše hidrološke situacije i znatnog podbačaja proizvodnje u hidroelektranama, kao i nepovoljnog ekonomskog ambijenta.

“Taj rezultat je i posljedica smanjenja ionako niskih cijena električne energije od 1. aprila u prosjeku za 9,74 odsto na osnovu odluka Regulatorne agencije za energetiku (RAE), zatim nepovoljnih efekata razmjene električne energije iz HE Piva sa Elektroprivredom Srbije (EPS), visokih troškova uvoza električne energije za pokrivanje deficita i znatno povećanih troškova nabavke uglja za optimalan rad TE Pljevlja”, objasnili su iz EPCG.

Iz kompanije su dodali da je prošla godina bila jedna od hidrološki najnepovoljnijih u istoriji EPCG, što je imalo za posljedicu 29,6 odsto manju proizvodnju hidroelektrana u odnosu na plan, odnosno čak 56,2 odsto u odnosu na rekordnu 2010.

“Uporedo sa tim, u Crnoj Gori je ostvarena potrošnja 6,3 odsto manje od plana, ali i 4,9 odsto više od uporedne 2010”, precizirali su iz EPCG.

Sve to je, kako objašnjavaju, uslovilo forsiranu proizvodnju znatno skuplje energije iz TE Pljevlja i povećani uvoz po tržišnim uslovima koji je dostigao čak 32,8 odsto ukupnih potreba crnogorskog konzuma.

U dijelu kadrovske politike poboljšana je starosna i struktura proizvodnih zanimanja. Tekuće i investiciono održavanje postrojenja i opreme, realizovano je u maksimalnom mogućem obimu kako u dijelu distributivne mreže tako i modernizacije i osposobljavanja elektrana za rad. Za te namjene izdvojeno je 12 miliona EUR.

Mandat članova Odbora direktora ističe na prvoj redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine akcionara, pa je, shodno tome, nakon razrješenja postojećih izglasan novi Odbor, u kojem nije došlo do promjena u odnosu na prethodni saziv.

Nakon Skupštine održana je i konstitutivna sjednica novog Odbora direktora na kojoj je za predsjednika ponovo izabran Srđan Kovačević.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *