Jača pozicija Rusije u MMF-u

Dodajte komentar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o izmjeni sporazuma sa MMF-om, kojim je kvota Rusije povećana za 0,22 procentna poena, na 2,71 odsto. Izmjene sporazuma MMF-a o kvotama odobrio je Savjet guvernera te institucije 15. decembra 2010. Tim izmjenama će udio zemalja u naglom usponu u kapitalu MMF porasti za 2,8 procentnih poena, na 42,3 odsto, dok će udio članica BRIK (Brazila, Rusije, Indije i Kine) biti uvećan sa 10,71 odsto, na 14,18 procenata, objavljeno je na sajtu Vesti.ru.

Nova kvota Rusije biće povećana sa 2,49 odsto, na 2,71 odsto i iznosiće 12,9 milijardi dolara u specijalnim pravima vučenja (SDR). Povećanje ruske kvote biće finansirano na račun deviznih rezervi Rusije.

Razvijene evropske zemlje smanjuju u 2012. svoje učešće u Savjetu direktora MMF za dva mjesta u korist zemalja u usponu. Sada se Savjet direktora MMF sastoji od 20 članova, od kojih pet dolazi iz zemalja s najvećim kvotama – SAD, Japana, Njemačke, Francuske i Britanije, dok ostalih 15 izvršnih direktora biraju zemlje članice MMF.

Povećanje ruske kvote u MMF omogućiće toj zemlji da se popne sa desetog, na deveto mjesto po moći uticaja u tom fondu, pretekavši Kanadu i Saudijsku Arabiju.

Povećanje udjela članica BRIK na 14,18 odsto, sa 10,71 odsto približiće te zemlje blokirajućem nivou od 15 odsto. Kvote članica MMF se utvrđuju na osnovu njihove pozicije u svjetskoj ekonomiji i ona određuje njihove maksimalne finansijske doprinose tom fondu, njihovu glasačku moć i pristup finansijama MMF.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *