Tužilac opet provjerava aferu “Trsteno”

Dodajte komentar

Ministar pravde Duško Marković obavijestio je poslanika Andriju Mandića da Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) prikuplja dokumenta, te da je postupilo po njegovom zahtjevu od 22. juna kojim je zatražio poništenje Ugovora o kupoprodaji pojasa uz morsku obalu površine 483.488 kvadrata na prostoru plaže Trsteno od 22. novembra 2004. zaključenog između Opštine Kotor, kao prodavca, i podgoričkog preduzeća za turizam i investicije K.P.M Limited DOO, kao kupca.

U Skupštini Crne Gore, lider Nove Andrija Mandić nedavno je pitao Markovića o sudbini njegovog zahtjeva i tražio da ga obavijesti da li je VDT preduzelo bilo kakve radnje, a ako nije, zatražio je da ministar pravde pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić zbog opstrukcije.

Ministar pravde je odgovorio da su Vrhovnom tužilaštvu po osnovu zahtjeva Mandića „formirani spisi predmeta.

“Kako je prodaja predmetnog zemljišta već bila predmet pažnje državnog tužilaštva i to kako sa građansko-pravnog, tako i sa krivičnog aspekta te je nakon prijema zahtjeva tužilaštvo tražilo na uvid spise predmeta Osnovnog suda u Podgorici, koji su formirani po tužbi VDT radi utvrđivanja ništavnosti Ugovora o prodaji zemljišta od 22. novembra 2004. godine, kao i spise predmeta Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, u vezi s ocjenom postojanja krivične odgovornosti lica koja su učestvovala u postupku odlučivanja o prodaji zemljišta, odnosno, zaključenja Ugovora o prodaji”, navodi se u odgovoru ministra Markovića.

Ministar pravde je naveo i da će nakon ocjene sadržine predmetnih spisa i prikupljenih podataka, VDT „blagovremeno sačiniti informaciju povodom podnijetog zahtjeva koja će biti dostavljena Mandiću, kao podnosiocu zahtjeva”.

Poslanik Nove zatražio je od tužilaštva da poništi nezakonitu odluku Skupštine Opštine Kotor o prodaji navedenog kompleksa, kao i pokretanje istražnih postupaka „radi utvrđivanja krivične odgovornosti lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom poslu“.

Skupština Opštine Kotor, na sjednici održanoj 7. juna 2004. donijela je, kako Mandić tvrdi, nezakonitu odluku o prodaji zemljišta putem javnog nadmetanja.

Mandić je u zahtjevu VDT istakao da „predmetno zemljište nikada nije imalo pravni status gradskog građevinskog zemljišta jer se nalazilo van granica Generalnog urbanističkog plana Kotora“. Takođe, tvrdi on, nije moglo imati ni status građevinskog zemljišta i ako je bilo u obuhvatu Prostornog plana Kotor, jer se ne radi o naseljenom području.

U ime Skupštine Opštine Kotor, kupoprodajni ugovor potpisao je tadašnji njen predsjednik Nikola Samardžić, dok je kupca K.P.M. Limited zastupao Vanja Mugoša, advokat iz Podgorice. Prema ugovoru, zemljišni kompleks je prodat za cijenu od 4.399.740 eura, ili devet eura po kvadratu. Početna cijena je bila 7,24 eura po kvadratu, odnosno, 3.500.445 eura za čitav kompleks.

Podsjetimo, upravo zbog afere Trsteno svojevremeno je došlo do podjele u vrhu Liberalnog saveza Crne Gore, koji je ubrzo nakon toga prekinuo političko djelovanje.

Državnu šumu, dio puta i obale nijesu mogli prodati

Suština zahtjeva Mandića kojim se traži poništenje spornog ugovora je u tome što se radi o šumi, kamenjaru, pješčanoj plaži i javnim nekategorisanim putevima, što Opština Kotor nije mogla da proda.

Opština Kotor, naime, da navedeni kompleks nije tretirala kao navodno „građevinsko zemljište“, prema važećim propisima, nikada ne bi mogla ni prodati, tako da će tužilac sada u ponovljenom postupku upravo morati da razmotri ovaj aspekt problema.

Takođe, podnosilac zahtjeva napominje da je značajni dio ovog zemljišta u momentu donošenja ove nezakonite odluke, imao status Morskog dobra.

“Stoga Opština Kotor nije bila ni vlasnik ni raspolagač ovog zemljišta“, istakao je Madić u svom zahtjevu.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *