Treći oglas za Livnicu biće raspisan narednih dana

Dodajte komentar

Imovina nikšićke Livnice ni nakon drugog pokušaja stečajne uprave te fabrike nije privukla eventualne kupce, pa će novi oglas biti raspisan tokom ove sedmice. Stečajni upravnik Zoran Marković „Danu” je kazao da se Livnica na drugom oglasu nudila za 4,5 miliona eura ali do određenog roka nije stigla nijedna prijava za javno nadmetanje.

– Imovina će se oglašavati na prodaju sve dok se ne nađe kupac. Svako novo oglašavanje podrazumijevaće i smanjenje cijene – rekao je Marković i dodao da su ukupna potraživanja u stečaju 5,3 miliona.

Bivši Željezarini pogoni, Livnica, Hladna valjaonica i Radvent, koji su u stečaju, nemaju sreće po pitanju pronalaska novog vlasnika kao njihova nekada matična firma. Željezaru je u stečaju za 15,1 milion eura kupila turska kompanija „Toščelik”, koja je prije nedjelju dana pokrenula proizvodnju i zaposlila 270 radnika fabrike. „Toščelik” je najavio da su zainteresovani i za bivše pogone, ali čekaju da cijena imovine padne do nivoa koji njima odgovara, ali nijesu precizirali koja je to cifra.

S obzirom na to da je nikšićka Livnica na prvom oglasu nuđena za 5,3 miliona eura, a na drugom suma je smanjena za oko 800.000, za očekivati je da na narednom pokušaju početna cijena bude smanjena za oko 900.000 eura. Osim preostale opreme, zemljišta, građevinskih i poslovnih prostora, oglasom se nudi na prodaju i 170 akcija u Prvoj banci koje Livnica ima. Dok Turci čekaju povoljnu cijenu, bivši radnici čekaju da im se iz stečajne mase napokon isplate zaostale plate, koje je im je bivši vlasnik, italijanska kompanija Gati, ostala dužna. Bivša predsjednica Sindikata Livnice Angelina Mušikić podsjeća da je Marković od preko milion eura radničkih potraživanja priznao svega oko 200.000, a ta sredstva su u prvom isplatnom redu.

– Problem je sa oko 720.000 eura naših potraživanja koja su osporena u stečaju, a potom i u postupku koji smo vodili kod Privrednog suda. Uložili smo žalbu Apelacionom, od kojeg čekamo odluku – rekla je Mušikićeva.
Gati je Livnicu kupio za hiljadu eura 2004. godine, a zatvorio je četiri godine kasnije zbog štrajka većine radnika koji su tražili poštovanje privatizacionog ugovora, redovne plate i proizvodnju. Livnica je u stečaju od juna prošle godine, a Željezara je uz pomoć Vlade za oko 1.000 livaca isplatila prosječne otpremnine od 13.000 eura. Napuštanje radnih mjesta livci su ulovili proglašenjem tehnološkim viškom, što im nije ispunjeno. Mušikićeva naglašava da je oko 60 odsto njih u protekle tri godine steklo pravo na penzije dok su ostali na Birou rada.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *