Svjetska tržišta: Poslovni rezultati kompanija podstakli indekse

Dodajte komentar

Na svjetskim su berzama prošle sedmice cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u dodatno labavljenje monetarne politike, no značajniji rast spriječila je španska dužnička kriza.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0,4 posto, na 12.822 boda, a toliko je osvojio i S&P 500, dosegnuvši 1.362 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,6 posto, na 2.925 bodova.U prvom dijelu tjedna cijene su dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u dodatno labavljenje monetarne politike u SAD-u.

U izvještaju Kongresu predsjednik američke centralne banke Ben Bernankea nije ispunio očekivanja ulagača koji su se nadali da će jasnije najaviti mogućnostpokretanja novog, trećeg kruga tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

No, ipak je poručio da će Fed reagovati ako se situacija dodatno pogorša, ako nezaposlenost ne padne osjetnije ili ako ojačaju deflacijski pritisci.

Dosad su dva kruga kvantitativnog popuštanja monetarne politike podstakla snažan rast cijena dionica, pa se ulagači nadaju da bi se isti scenario mogao ponoviti i treći put.

„Ako ekonomija nastavi slabiti, Fed je jedini koji može podstaknuti rast. Bernanke još nije ispucao sve metke, stoga vjerujemo da bi već u avgustu mogao pokrenuti treći krug otkupa državnih obveznica”, kaže Bruce Bittles, strateg u kompaniji Robert W. Baird.

Pozitivno je na tržište uticao i niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka.

Prema podacima Reutersa, dosad je poslovne izvještaje za drugo tromjesečje objavilo 116 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, pri čemu ih je 67 posto zabilježilo veću dobit nego što se procjenjivalo.

Međutim, to se zahvaljuje znatno sniženim očekivanjima posljednjih mjeseci, zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija. Tako se u anketi Reutersa očekuje rast dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa za samo 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Izvještaji kompanija ukazuju na pad prihoda, ali većina njih ostvaruje veću dobit nego što se očekivalo. Analitičari su spustili ljestvicu, a kompanije uspijevaju smanjiti troškove i ostvarivati dobit”, kaže Kim Forrest, analitičarka u firmi Fort Pitt Capital Group.

Zahvaljujući tome, polovinom je sedmice  S&P 500 indeks dosegnuo najviši nivo u posljednja dva i po mjeseca.

No, u petak su cijene dionica oštro pale zbog loših vijesti iz Španije, koju ne pritiskaju samo budžestski problemi i gubici banaka, nego i prezaduženost regija.

Valensiji, koja je od španske vlade posljednjih mjeseci već dobila nekoliko kredita kako bi mogla otplatiti dospjele dugove, trebat će do kraja godine još 2,85 milijardi eura kako bi pokrila sve svoj finansijske obveze.

Taj iznos nije velik, u poređenju s više desetaka milijardi eura gubitaka španskih banaka, no ulagači se plaše produbljivanja finansijskih problema u četvrtoj po veličini privredi eurozone koje, po novim procjenama, neće izaći iz recesije do iduće godine.

„Ulagači ne bi željeli da Španija bude prisiljena zatražiti cjeloviti međunarodni paket pomoći. Možda je tržište danas pretjerano reagovalo, no ovih dana ništa nije sigurno”, kaže Paul Mendelsohn, strateg u kompaniji Windham Financial Services.

Vijest iz Španije izazvala je pad kursa eura na samo 1,2143 dolara, najniži nivo u dvije godine, dok su prinosi na 10-godišnje španske obveznice skočili na 7,3 posto, najviši nivo od uvođenja eura.

I na većini evropskih berzi prošle su sedmice cijene dionica porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1,1 posto, na 6.630 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 3.193 boda. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,3 posto, na 5.651 bod.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, na 8.669 bodova.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *