S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u dva i po mjeseca

Dodajte komentar

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija, na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija porasle drugi dan zaredom, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u dva i po mjeseca.

Dow Jones indeks ojačao je 103 boda, ili 0,81 odsto, na 12.908 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 odsto, na 1.372 boda, a Nasdaq indeks 1,12 odsto, na 2.942 boda. Uspon S&P 500 indeksa na najviši nivo od početka maja zahvaljuje se nastavku niza dobrih poslovnih izvještaja kompanija. Mada je smanjio procjene svojih rezultata u ovoj godini, Intel je u drugom tromjesečju ostvario bolje rezultate nego što se očekivalo, pa je cijena akcije najvećeg svjetskog proizvođača čipova porasla više od 3 odsto.

Izvještaj Intela naveo je investitore na zaključak da potražnja za tehnološkom opremom u svijetu nije tako slaba kao što su se plašili, pa su juče ojačale akcije u cjelokupnom tehnološkom sektoru. „Glavni pokretač tržišta bio je tehnološki sektor. Nakon nedavnih upozorenja niza kompanija da potražnja za tehnološkom opremom slabi, investitori su bili vrlo pesimistični uoči izvještaja Intela. No, čini se da situacija u tom sektoru nije tako loša kao što se mislilo, pa su rezultati Intela bili signal za kupovinu tehnoloških akcija“, kaže Michael James, analitičar u banci Wedbush Morgan.

Dobit Honeywella takođe je u drugom kvartalu nadmašila očekivanja analitičara, pa se ta akcija, sa skokom cijene za 6,7 odsto, našla na čelu liste dobitnica u industrijskom sektoru. S druge strane, S&P indeks finansijskog sektora oslabio je 0,6 odsto, a među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za gotovo 5 odsto, bila akcija Bank of America jer su investitore razočarali rezultati treće po veličini američke banke, posebno pad prihoda.

Prihodi ne padaju samo u bankama, nego i u većini kompanija, što je posljedica pogoršanih uslova poslovanja zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda, na što upozoravaju i same kompanije. „Izvještaji kompanija ukazuju na pad prihoda, ali većina njih ostvaruje veću dobit nego što se očekivalo. Analitičari su spustili ljestvicu, a kompanije uspijevaju smanjiti troškove i ostvarivati dobit“, kaže Kim Forrest, analitičarka u kompaniji Fort Pitt Capital Group. Smanjivanje procjena budućih poslovnih rezultata kompanija podstiče i nadu da će američka centralna banka uskoro pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno otkupa državnih obveznica.

Juče je, u drugom danu svjedočenja u Kongresu, predsjednik Feda Ben Bernanke ponovio da je rast američke privrede usporen te da je centralna banka spremna reagovati ako to bude potrebno. „Tržište doista želi treći krug otkupa obveznica ili druge podsticajne mjere Feda. Bernanke je u Kongresu nacrtao tmurnu sliku privrede, pa se investitori nadaju da će Fed reagovati“, kaže Forrest. Kvartalni poslovni rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja, no očekivanja su posljednjih mjeseci znatno smanjena. Tržište ne podržavaju ni slabi makroekonomski podaci koji pokazuju da se rast najvećih svjetskih privreda, od SAD-a i Kine do evrozone, usporava.

Tržište podržava jedino nada u treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike Feda, s obzirom da su prve dvije runde otkupa državnih obveznica podstakle snažan rast cijena akcija. I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,01 odsto, na 5.685 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,62 odsto, na 6.684 boda, a pariški CAC 1,84 odsto, na 3.235 bodova.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *