Srbija: Klijenti dobili spor protiv banke zbog mijenjanja kamata

Dodajte komentar

Sud časti pri Privrednoj komori Beograda donio je odluku po kojoj je Pireus banka proglašena krivom za povredu dobrog poslovnog običaja i morala jer je kamatne stope mijenjala na osnovu poslovne politike.

Mjera je donijeta na osnovu pojedinačnih tužbi 18 klijenata, a u narednih mjesec do dva oni će tužbe podnijeti i Prvom osnovnom sudu.

Sud časti donio je ovu odluku jer banka u vrijeme zaključenja ugovora o kreditu sa klijentima nije pregovarala i jasno utvrdila tačne i precizne parametre za određivanje kamatne stope i metodu izračunavanja, već se je pozvala na poslovnu politiku.

– Ova mjera Suda časti predstavlja predvorje parničnog postupka pred Prvim osnovnim sudom u kome će ova odluka Suda časti biti od velikog značaja. Utvrđeno je da ugovor o kreditu nije pravno valjan, što podrazumijeva obavezu banke da taj novac koji je neosnovano stekla vrati klijentima – kaže Nikola M. Tomašević, advokat koji zastupa 18 klijenata Pireus banke.

Klijenti koji su riješili da tuže banku iz svih su krajeva Srbije: od Beograda, Novog Sada, Smedereva, Ćuprije, Sremske Kamenice.

Na pitanje da prokomentarišu odluku Suda časti Privredne komore Beograda, u Pireus banci odgovaraju da su uvijek poslovali u skladu sa domaćom zakonskom regulativom.

– Takođe, banka je u potpunosti prihvatila i primjenila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga – kažu u Pireus banci.

Blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *