Udruženje banaka: Stabilan bankarski sektor u BiH

Dodajte komentar

Glavni indikatori bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini iz prvog kvartala ove godine ukazuju na stabilnost i nastavak pozitivnog razvoja bankarstva, a banke su sa stopom adekvatnosti kapitala od 17,5 posto dobro kapitalizovane, poručeno je tokom druženja s medijima, koje je u Banjoj Luci u četvrtak veče organizovalo Udruženje banaka (UB) u Bosni i Hercegovini.

Ukupan kapital je s martom 2012. godine iznosio blizu 2,9 milijardi konvertabilnih maraka (KM), dok su ukupni krediti u istom periodu iznosili 14,7 milijardi KM, a njihov rast je u odnosu na kraj prošle godine iznosio skoro 170 miliona KM, u kojem su krediti privatnim firmama učestvovali s rastom od više od 100 miliona KM.Predsjednik UBBiH Sanel Kusturica rekao je novinarima da su ukupni depoziti na nivou svih banaka u Bosni i Hercegovini na kraju prvog kvartala ove godine bili blizu 14,7 milijardi KM, što je 2,7 posto niže nego na kraju 2011. godine, ali je dodao da je u segmentu štednje stanovništva zabilježen pozitivan razvoj.

On je istakao da je trenutni kreditni portfelj banaka u Bosni i Hercegovini gotovo 15 milijardi KM, ali da je likvidnost na tržištu manja i da nedostaju kvalitetni investicioni projekti koje bi banke podržale.

Kusturica je dodao da je bankarski sektor počeo ozbiljnu optimizaciju troškova poslovanja mnogo prije drugih sektora, ali da ni tokom prošle godine nije posezao za značajnim smanjenjem broja zaposlenika.

“Kada je riječ o kvalitetu naplate, mi preduzimamo sve mjere u pogledu reprograma i restrukturiranja potraživanja i izlazimo klijentima ususret, ali je potrebno zajednički sa institucijama raditi na popravljanju ambijenta”, rekao je Kusturica.

On je istakao da je učešće kredita koji se vraćaju u ukupnom kreditnom portfelju bilo 12,5 posto, dok je u vremenu prije krize maksimalna stopa bila sedam posto.

Kusturica je rekao da u predstojećem periodu nije realno očekivati pad kamatnih stopa, zbog niskog kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine, dok je povećanje kamatnih stopa zabilježeno i kod depozita, što pokazuje da su i banke spremne platiti veću cijenu za dolazak do svježeg novca čime bi održale likvidnost.

Direktor NLB banke Radovan Bajić rekao je da jedan broj poslovnica banaka prestaje s radom zbog sve većeg broja usluga koje se mogu pružati bez fizičkog prisustva, kao i zbog velike migracije stanovništva, ali da ukupan broj poslovnica nije smanjen.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *