Oprez na Wall Streetu uoči evropskog samita

Dodajte komentar

U utorak su na Wall Streetu cijene akcija tek blago porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer ulagači nisu spremni značajnije mijenjati pozicije uoči samita Evropske unije, s obzirom da se ne očekuje značajniji napredak u rješavanju dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao 0,26 odsto, na 12.534 boda, dok je S&P 500 porastao 0,48 odsto, na 1.319 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 odsto, na 2.854 boda.

Nakon što su u ponedjeljak pali za više od 1 odsto, juče su berzovni indeksi nadoknadili dio gubitka. No, trgovalo se oprezno jer ne popušta pritisak dužničke krize u evrozoni. Prinosi na španske 10-godišnje obveznice ponovo su porasli jer je potražnja na aukciji kratkoročnih dugova te članice evrozone bila nejaka, uprkos značajno većim prinosima.

Posljedica je to neizvjesnosti u vezi razvoja situacije u četvrtoj po veličini privredi evrozone. Madrid je u ponedjeljak službeno zatražio međunarodnu pomoć u spašavanju banaka, što se smatra prvim korakom prema većem, cjelokupnom paketu pomoći. Situaciju u evrozoni dodatno otežava slabost privredi. U mnogim članicama tog bloka recesija se produbljuje, pa je tako juče objavljeno da je u Italiji potrošnja u aprilu pala za 1,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec i čak 6,8 odsto na godišnjem nivou. I dok se dužnički problemi evrozone gomilaju, sve je manje nade da će samit EU-a, koji se u Briselu održava u četvrtak i petak, rezultirati konkretnim hitnim mjerama za rješenje krize.

Malo podršku Wall Streetu pružili su juče tek podaci o rastu cijena kuća u SAD-u, što budi nadu u postupan oporavak tržišta nekretnina. Zahvaljujući tome, cijene akcija u građevinskom sektoru skočile su 2,6 odsto. Među najvećim dobitnicama bila je juče i akcija News Corpa magnata Ruperta Murdocha, kojoj je cijena skočila više od 8 odsto, nakon napisa da će taj medijski div biti podijeljen u dvije kompanije, za izdavaštvo i zabavu.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 odsto, na 5.446 bodova, a pariški CAC 0,30 odsto, na 3.012 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,07 odsto, na 6.136 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *