Pripreme za privatizaciju: Poštom će upravljati stranci?

Dodajte komentar

Tender za privatizaciju Pošte Crne Gore modelom privatno-javnog partnerstva biće raspisan na jesen, saopšteno je „Vijestima“ iz Tenderske komisije.

Pošta će biti transformisana u akcionarsko društvo i podijeljena na dva dijela. Dio u kojem bude izdvojena imovina kompanije i poštanska infrastruktura, prema planu Vlade, ostaće u državnom vlasništvu, dok će dio u vezi sa samim poslovanjem, koji će se vjerovatno nazvati poštanske djelatnosti, biti privatizovan.

Interesovanje za takav model do sada je pokazala Mađarska pošta, koja je takođe u državnom vlasništvu. Njihovi su predstavnici nedavno boravili u Crnoj Gori i sedam dana „skenirali“ stanje u Pošti. Prvi utisci su, kako su saopštili domaćinima, pozitivni i sada čekaju da država raspiše tender na kojem bi dostavili ponudu.

Vlada je odustala od prvobitnog plana za privatizaciju, prema kojem bi Pošta bila privatizovana na klasičan način, prodajom državnih akcija privatnoj kompaniji. Da nije, to bi bio prvi slučaj u regionu, ali i šire, da država prodaje vrlo važan poštanski sistem sa prirodnim monopolom. Saopšteno je da je ipak odlučeno da infrastruktura i imovina ostanu u državnom vlasništvu.

876 radnika u Pošti

Pošta, koja je nastala izdvajanjem iz nekad gigantskog preduzeća PTT Saobraćaj, ima neto profit u prošloj godini od 9.240 eura, 60 odsto više nego godinu ranije, ali su se tokom ove godine suočili sa ozbiljnim finansijskim problemima. Osim smanjenja prometa u ovoj godini, iz Pošte su upozorili na „veoma izražene probleme u naplati potraživanja po osnovu pružanja poštanskih usluga, ali i naplate troškova univerzalnog servisa za 2010. i 2011. godinu”.

Kompanija, prepoznata i po visokim provizijama pri plaćanju računa za struju, vodu, telefone…, sada zapošljava 876 radnika. Ukupan fond zarada zaposlenih, prije nedavnog smanjenja stimulansa, iznosio je više od 750.000 eura.

Vlada je 2008. godine usvojila Strategiju razvoja poštanske djelatnosti do 2018, u kojoj je konstatovano da je Pošta najveći provajder tih usluga, procijenjene vrijednosti od 25,6 miliona i sa tadašnjih 960 zaposlenih.

Pružanje usluga, prema Strategiji, Pošta obavlja preko 135 jedinica poštanske mreže (128 stalnih i 7 sezonskih). Na svakih 4.580 stanovnika dođe jedna dostavnica, preko kojih se pružaju pismonosne, paketske, telegrafske, usluge novčanog poslovanja, telefonske, ekspres, špediterske…

U Strategiji se privatizacija Pošte pominje samo u jednoj rečenici, kao krajnjem koraku reforme poštanskog sektora, koji je od telekomunikacija odvojen još 1999. godine.

Prema posljednjoj procjeni imovine i kapitala, ukupna imovina Pošte vrijedi 31,38 miliona eura.

Tender predvodi Lazović

Tenderskom komisijom za privatizaciju Pošte, koja je izabrana u maju proše godine, rukovodi potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović.

Članovi komisije su i Sandra Veličković, sekretar tog Ministarstva, Srđan Spajić, savjetnik predsjednika Vlade, Ratka Strugar, pomoćnik ministra za telekomunikacije, Tomo Knežević, samostalni savjetnik u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije za poslove pošta.

U komisiji su i Vojin Grdinić, predsjednik Odbora direktora Pošte, Milan Martinović, izvršni direktor Pošte, Zvonko Pavićević, zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata i Snežana Šljukić, Lazovićev savjetnik.

tekst i foto: vijesti.me

Pročitajte još: Mađari kupuju Pošte Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *