Ostaju podjele oko poreza na finansijske transakcije

Dodajte komentar

Prijedlog da se uvede porez na finansijske transakcije nije dobio podršku svih 27 članica Evropske unije, ali je Njemačka odlučna u namjeri da usmjeri napore na manji broj država koje je podržavaju, kako bi taj instrument mogao da stupi na snagu, prenijeli su juče francuski mediji.

Neki analitičari smatraju da bi porez na finansijske transakcije mogao da omogući da se godišnje prikupi više od 50 milijardi evra, u zavisnosti od broja zemalja koje bi učestvovale. Od tog poreza bi mogle da se finansiraju neke finansijske inicijative, kao što je stvaranje fonda za likvidaciju banaka u teškoćama.

Prisutna u petak na mini-samitu u Rimu gdje su se sastali čelnici Italije, Španije, Francuske i Njemačke, njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da četiri najveće privrede u evro zoni podržavaju taj porez.

“Zadovoljna sam što su sve četiri strane, koje su prisustvovale ovim pregovorima, obavezale na uvođenje poreza na finansijske transakcije”, rekla je Merkelova, prenosi agencija AFP.

Merkelova je rekla da će ovaj porez naići na dobrodošlicu “zato što građani imaju utisak da je kriza počela na finansijskim tržištima i da ona nisu učinila dovoljno za njeno rješenje”.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao da će lideri učiniti sve što je u njihovoj moći da dobiju zeleno svjetlo za usvajanje poreza, iako ovaj prijedlog nije dobio opštu podršku u EU.

“Njegovo usvajanje može uslijediti samo preko poboljšane saradnje, a ja ću, zajedno sa mojim partnerima, učiniti sve da nam Evropski savjet što prije odobri njegovo usvajanje”, rekao je on.

Postupak “poboljšane saradnje” omogućava grupama od najmanje devet zemalja da usvoje mjere, u slučaju da 27 država članica ne postigne dogovor.

Poslije sastanka u Luksemburgu, na kome su ministri finansija Evropske unije razgovarali o ideji uvođenja poreza na finansijske transakcije, koji bi banke primorao da plate za sopstveno spašavanje od bankrota, saopšteno je da se neke članice evrozone, uključujući Holandiju i zemlje van monetarne unije, uključujući Britaniju, protive postojećem planu, ali bi mogle biti otvorene za druge načine za postizanje istog cilja.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *