Pauel signalizirao zadržavanje kamatnih stopa nepromijenjenim

Foto: FED

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je da centralna banka razmatra „zadržavanje politike na trenutnom kursu duže nego što se mislilo“, suočena sa inflacijom u SAD koja je postala izraženija nego što se očekivalo.

Govoreći na događaju u Amsterdamu predsjednik Feda je rekao da je američka ekonomija „u posljednje vrijeme veoma dobro funkcionisala“, ali da su prvi meseci 2024. godine pokazali „nedostatak napretka“ u smanjenju inflacije na cilj od dva odsto centralne banke, prenosi Financial Times.

Pauel je rekao da očekuje da će inflacija „mjesec po mjesec opadati na nivoe koji su slični nižim očitavanjima koje smo imali prošle godine“, ali da „moje povjerenje u to nije tako visoko kao ranije“. Dodao je da Fed treba biti „strpljiv i dozvoliti restriktivnoj politici da obavi svoj posao“.

Ipak, Pauel je ponovio da ne očekuje dalje povećanje kamatnih stopa u svijetlu uporne inflacije. „Po mnogim mjerilima, politika kamatnih stopa je restriktivna“, rekao je Pauel, dodajući da će „vrijeme pokazati“ da li je ona „dovoljno restriktivna“, ali da postoji samo „veoma mala vjerovatnoća“ da će sledeći korak biti povećanje kamatnih stopa.

Analitičari navode da Pauelovi navodi „sugerišu da Fed izgleda gleda preko julske sjednice i više je orijentisan ka septembru za mogući prvi rez“. Tržišta su neznatno reagovala na Pauelove napomene. Inflacija u SAD ostala je viša od prognozirane veći dio ove godine, smanjujući nade investitora da će Fed više puta smanjiti kamatne stope do kraja 2024. godine.

Podijeli ovaj članak