Barozo: Ne damo da nam dijele lekcije

Dodajte komentar

Evropa nije došla na samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu kako bi dobila lekciju o ekonomiji, kaže Žoze Manuel Barozo.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej je rekao da nacrt saopštenja G20 pokazuje “podršku i ohrabrenje za članice zone evra, kao i za lidere i celokupnu Evropsku unija u cilju prevazilaženja krize. Nismo jedini koji su odgovorni za trenutnu ekonomsku situaciju koja vlada širom sveta”.Kako saznaje agencija Rojters, lideri G20 će u završnom saopštenju istaći da se radi i na potrebi da EU još više integiše svoju ekonomiju, što bi značilo i centralizaciju fiskalnih vlasti. Agencija navodi, pozivajući se na tri neimenovana izvora, da ćebankarska unija biti pomenuta u završnom saopštenju.

Rojters podseća da je Nemačka snažno podržavala davanja veće vlasti Evropskoj centralnoj banci, ali je odbila da prihvati plan o panevropskom polaganju garantnog depozita, pre nego što se države članice obavežu da predaju suverenitet nad svojim nacionalnim budžetima.

Učesnici skupa u meksičkom gradu Los Kabos pozvali su evropske lidere da učine sve što je neophodno da se suzbije finansijska kriza u evro zoni.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *