Azijske berze ponovo u minusu

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama jutros trguje oprezno jer je euforiju zbog pozitivnog ishoda izbora u Grčkoj zamijenila zabrinutost zbog rasta prinosa na španske obveznice.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju pale između 0,3 i 0,6 odsto.

U Singapuru su cijene blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 odsto, nakon što je juče skočio više od 1,5 odsto, prenose agencije.

Izbori u Grčkoj otklonili su strahovanja ulagača da će ta članica evrozone biti prisiljena izaći iz tog bloka, no ulagači se i dalje plaše širenja dužničke krize, koja traje već dvije i po godine.

Uprkos pozitivnom raspletu u Grčkoj, juče su prinosi na 10-godišnje obveznice Španije preskočili kritični nivo od 7 odsto, a porasli su i prinosi na italijanske dugove.

„Evropa i dalje razočarava, pa svaka doba vijest ima samo kratkotrajan uticaj“, kaže Frances Cheung, analitičarka u banci Credit Agricole CIB.

Očekuje se da će lideri grupe G20 najvećih svjetskih privreda na sastanku u Meksiku zatražiti od Evrope odlučnija rješenja za suzbijanje dužničke krize.

Ulagači su oprezni i zbog toga što predstoji dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke.

Ne očekuje se dalje kvantitativno popuštanje monetarne politike, no ulagači se nadaju da bi zbog usporavanja rasta američke ekonomije Fed mogao produžiti program prodaje kratkoročnih, a kupovine dugoročnih državnih obveznica, koji ističe krajem juna. Na taj bi način mogao izazvati pad kamatnih stopa, što bi podstaklo kreditiranje, kažu analitičari.

Kako je splasnula euforija u vezi grčkih izbora, tako je splasnuo i evro. Jutros se na valutnim tržištima kurs evra kreće oko 1,2605 dolara dok je juče u ovo doba iznosio 1,2748 dolara, što je bio njegov najviši nivo u mjesec dana.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra pala je s jučerašnjih 100,50 na 99,50 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je kurs skliznuo sa 79,20 na 78,95 jena.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *