Stečaj “Pobjede” sve izvjesniji

Dodajte komentar

Gotovo je izvjesno da sarajevska kompanija “Avaz” biznismena Fahrudina Radončića, ipak neće postati vlasnik crnogorskog dnevnika “Pobjeda”.

Na pregovore o kupoprodaji između “Avaza” i crnogorske vlade još nije stavljena tačka, ali Vlastimir Mijović, direktor novinskih izdanja sarajevske kompanije tvrdi da su “male šanse” da se posao relizuje. Naime, u toku je i prodaja i samog “Avaza”, a baš nijedan od zainteresovanih kupaca nije izrazio želju da “u paketu” dobije i “Pobjedu”.

– Vjerovatno ćemo narednih dana obavijestiti tendersku komisiju da odustajemo – izjavio je Mijović.
Tako će, po svemu sudeći, otpasti i nevjerovatna kombinacija – da se crnogorski “državni” list štampa u Sarajevu.
Kako ni treći tender za prodaju “Pobjede”, očito, nije dao rezultat, slijedi, vjerovatno, stečaj. Jer, podgoričko novinsko-grafičko preduzeće, čiji je većinski vlasnik Vlada Crne Gore sa 86 odsto akcija, grca u gubicima, a štampanje dnevnog lista već je dovedeno u pitanje.
Stečaj, u čijoj prvoj fazi bi država preuzela upravaljanje, mogao bi da znači i kraj postojanja lista u čijem zaglavlju stoji da izlazi 67 godina.
– Što se tiče tendera i najavljene prodaje “Pobjede” smatram da i kod nas i u cijelom tranzicionom svijetu vlada uvjerenje da oni koji treba da sprovedu transakciju privatizacije, a da od toga ne očekuju neku ličnu korist, ne pokazuju strast da to obave – komentariše “pat poziciju” Marko Špadijer, glavni urednik “Pobjede” iz vremena kada je list sa nedjeljnog prešao na dnevno izlaženje. – Stiče se utisak da vlast u Crnoj Gori jedva čeka da se otarasi “stare dame”, kao da zaboravlja da su “Pobjeda” najstarije crnogorske novine.
I Vojislav Mijušković, generalni direktor “Pobjede” s kraja devedesetih, smatra da je najstariji crnogorski list dio kulturne baštine i identiteta i da ne treba da se prodaje.
– “Pobjeda” ne treba da ide na privatizaciono pazarište kao poljoprivredni kombinat, hotel ili fabrika obuće – kaže Mijušković. – “Pobjeda” je nacionalna vrijednost, simbol.
U Vladi trenutno nije moguće dobiti odgovor na pitanje kako će biti riješen problem novinske kuće koja iz dana u dan pada na sve niže grane. Prošla godina završena je sa minusom od 1,8 miliona, polovinom ove godine gubitak je već novih oko 700.000 evra. Ukupni minus preduzeća je oko 22 miliona evra – za oko tri više od procjenjene vrijednosti cijele “Pobjede”.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *