Španiji srezan rejting za tri nivoa

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Moody's snizila je kreditni rejting Španije i Kipra. Taj potez slijedi odluku o paketu pomoći španskim bankama, vrijednom 100 milijardi eura, donesenu preko vikenda. Očekuje se da će i Kipar u nadolazećim danima zatražiti pomoć od međunarodne zajednice, javlja BBC.

Španska vlada suočena je s najvećim troškovima zaduživanja na tržištu od uvođenja eura, a kreditori se boje za budućnost te zemlje u eurozoni.

Rejting te zemlje srezan je za tri nivoa s A3 na Baa3 – samo jedan nivo iznad smeća, što je isti rejting koji ima Hrvatska. Rejting Kipra snižen je s Ba1 na Ba3.

Iz Moody'sa su rekli da bi rejting ovih zemalja mogao biti dodatno snižen, nakon što u sljedeća tri mjeseca analiziraju situaciju u Španiji.  Mnogi ulagači ne smiju ulagati u dužničke papire s rejtingom u kategoriji smeća, zbog čega bi se u tom slučaju Španiji bilo još teže zaduživati.

Iz Moody'sa su ranije najavili da bi mogli sniziti rejtinge svih zemalja eurozone – čak i njemački vrhunski AAA – ako im se učini da se povećao rizik da bi Grčka mogla izaći iz eurozone. To bi se moglo dogoditi u slučaju da radikalna ljevičarska stranka Syriza, koja se protivi mjerama štednje dogovorenima s međunarodnom zajednicom, pobjedi na izborima u nedjelju.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *