Na Wall Streetu nervoza uoči grčkih izbora izazvala pad cijena

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale zbog nesigurnosti ulagača uoči izbora u Grčkoj, rasta prinosa na španske i italijanske obveznice te slabih makroekonomskih podataka.

Dow Jones indeks oslabio je 77 bodova, ili 0,62 odsto, na 12.496 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 odsto, na 1.314 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 odsto, na 2.818 bodova.

Kako se bliže parlamentarni izbori u Grčkoj, na tržištu vlada sve veća nervoza. Iz grčkih banaka dnevno se povlači i do 800 miliona evra depozita jer se građani plaše izlaska Grčke iz evrozone, ako na izborima podršku dobiju stranke koje se protive mjerama štednje, koje je uvela bivša vlada kako bi dobila međunarodnu pomoć.

To bi izazvalo potres na finansijskim tržištima i otežalo položaj drugih prezaduženih članica evrozone. Zbog toga se prinosi na španske obveznice kreću na najvišim nivoima od kada je uveden evro, a juče su i prinosi na italijanske 10-godišnje obveznice dostigli zabrinjavajućih 6,11 odsto.

Podršku tržištu ne pružaju ni makroekonomski podaci. Privredna aktivnost u evrozoni slabi, dok se rast kineske i američke privrede usporava. Juče je objavljeno da je promet u maloprodaji u SAD-u u maju pao za 0,2 odsto, drugi mjesec zaredom, što ukazuje na slabljenje potrošnje, glavnog pokretača američke privrede. Zbog toga su juče među najvećim gubitnicama bile akcije trgovačkih lanaca. S&P indeks trgovačkog sektora pao je 1,5 odsto, a znatno su pale i cijene akcija u finansijskom, energetskom te rudarskom sektoru.

S druge strane, dobro se drže akcije u defanzivnim sektorima, kao što su zdravstveni i telekomunikacioni. Nesigurni u dalji razvoj situacije, ulagači se povlače s tržišta, na što ukazuje povećani obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenila 7,1 milijarda akcija, nešto više od 20-dnevnog pomičnog prosjeka.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 5.483 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,14 odsto, na 6.152 boda, a pariški CAC 0,55 odsto, na 3.030 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *