Lagard pozdravila odluku o pomoći Španiji

Dodajte komentar

Na odluku Španije da od članica eurozone zatraži da joj finansijski pomognu u spašavanju bankarskog sektora i na potvrdu zemalja eurozone da će odobriti pomoć u iznosu od 100 milijardi eura pohvalama je reagovala izvršna direktorica Međuanrodnog mometarnog fonda (MMF) Christine Lagarde. Njemački finansijski ministar Wolfgang Schäuble ocijenio je pak da će odobrena pomoć biti dovoljna.

“Toplo pozdravljam izjavu koja dopunjuje mjere koje su španske vlasti u posljednjih nekoliko sedmica preduzele za jačanje bankarskog sektora. Ponuda kredibilne podrške za dokapitalizaciju krkih djelova bankarskog sektora bila je ključna preporuka u nedavnom izvještaju MMF-a o španskom finansijskom sektoru”, rekla je Lagarde.

Španski ministar finansija Luis de Guindos u subotu je objavio da je njegova vlada zatražila evropsku finansijsku pomoć za dokapitalizaciju banaka koje će takvu pomoć trebati.

Finansijski ministri eurozone na subotnjoj videokonferenciji dogovorili su će pomoć iznositi do 100 milijardi eura.

Lagarde je pohvalila spremnost španskih partnera u eurozoni da fianansijski podupru mjere španske vlade.

Iznos pomoći bi trebao zadovoljiti potrebe španskog bankarskog sektora, a MMF je spreman da na zahtjev članica eurozone podupre sprovođenje programa spašavanja i da nadzire upotrebu finansijske pomoći kroz redovne izvještaje, dodala je Lagarde.

Njemački ministar finansija Schäuble ocijenio je pak da će odobreni iznos pomoći biti dovoljan za uspješnu dokapitalizaciju španskih banaka i za otklanjanje neizvjesnosti na finansijskim tržištima. Iznos će biti dovoljan jer je Španija zahvaljujući mjerama koje je preduzela vlada na području strukturnih i drugih reformi na pravom putu, dodao je njemački ministar.

Schäuble je takođe objasnio da pomoć dobija španska država, a ne banke. To je bio glavni uslov koji je za odobravanje pomoći postavila Njemačka.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *