Banke panično zidaju kapital

Dodajte komentar

Vodeći bankari upozorili su da problemi u oblasti pribavljanja svežeg kapitala primoravaju centralne banke zemalja članica evrozone da smanje kreditiranje.

Banke su naime prisiljene na to kako bi ispunile nove strože propise, zbog čega bankari traže odlaganje njihovog sprovođenja.

“Smanjenje dugova u mnogim evropskim finansijskim entitetima i evropskim ekonomijama je u velikoj meri otišlo predaleko, rekao je Čarls Dalara, generalni direktor Instituta za međunarodne finansije (IIF), a prenosi agencija AFP.

Prema međunarodnim propisima pod nazivom Bazel III i evropskim direktivama, banke moraju značajno uvećati nivo svog visokokvalitetnog kapitala radi povećanja svoje sposobnosti u suprotstavljanju budućim finansijskim krizama.

Banke sada, prema njegovim rečima, vraćaju dugove ili prodaju svoje aktive ili smanjuju kreditiranje, kako bi poboljšale svoj nivo kapitala u tom procesu.

Bankarska regulatorna tela EU zahtevaju od velikih banaka da do kraja ovog meseca podignu svoj nivo visokokvalitetnog kapitala na devet odsto, što je značajno brže u odnosu na propise Bazel III, koji bi trebalo da stupe na snagu početkom naredne godine.

izvor: b92.net

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *