Žugić: Radi se na rješavanju nekvalitetnih kredita

Dodajte komentar

Nekvalitetni krediti bili su najviši u avgustu prošle godine, kada je njihovo učešće u ukupnim iznosilo 25,3 odsto, ali od posljednjeg kvartala uz podršku matičnih banaka počinje rješavanje tog problema, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

„Na kraju prošle godine učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim u Crnoj Gori smanjeno je na 15,5 odsto. Tendencija postepenog poboljšanja je nastavljena i u ovoj godini, tako da je tokom prva četiri mjeseca njihovo učešće smanjeno za jedan procentni poen“, rekao je Žugić.

On je u uvodnom izlaganju povodom predstavljanje zajedničkog izvještaja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o nekvalitetnim kreditima u centralnoj, istočnoj jugoistočnoj Evropi, kazao da je to i dalje nizak nivo.

„To je i pokazatelj da su u bilansima banaka i dalje prisutne određene ranjivosti, iako su se banke značajno stabilizovale“, naveo je Žugić.

Prema njegovim riječima, pogoršanje kvaliteta kreditnog portfolija počelo je krajem 2008, nakon prebrze kreditne ekspanzije u prethodnom periodu.

„U vrijeme izbijanja krize, u septembru 2008. godine, nekvalitetni krediti činili su svega 4,4 odsto ukupnih, a već na kraju godine su iznosili 7,2 odsto“, rekao je Žugić.

Od tada do kraja trećeg kvartala prošle godine taj indikator, prema njegovim riječima, bilježi rast.

„Oslabljena privreda, pucanje mjehura na tržištu nekretnina, smanjenje izvozne mogućnosti, pogoršanje socijalnog položaja građana dovode do brzog rasta nekvalitetnih kredita“, saopštio je Žugić.

On smatra da studija o nekvalitetnim kreditima SB ima izuzetan značaj, jer omogućava da Crna Gora sagleda gdje se nalazi u odnosu na zemlje regiona, kao i koje sve greške ekonomske i monetarne politike mogu dovesti do rasta loših kredita.

„Studija daje i konkretne preporuke kako se boriti sa problemom loših kredita“, rekao je Žugić.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *