MMF: Za spas španskih banaka 40 do 80 milijardi eura

Dodajte komentar

Izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o španskim bankama, koji treba da bude objavljen u ponedjeljak, procijeniće troškove refinansiranja datih institucija na 40 do 80 milijardi evra, piše danas španski list ABC.

MMF ima dva scenarija, rekao je za ABC izvor koji je imao uvid u nacrt dokumenta, prenosi agencija AFP.

Prvi scenario, zasnovan na trenutnoj situaciji u Španiji, navodi da će biti potrebno 40 milijardi evra za potrebe refinansiranja deset banaka, uključujući “Bankiju”, koju Madrid planira da spasi sa rekordne 23 milijarde evra.

Drugi scenario, u kom se spominje cifra od 80 milijardi evra, skiciran je uzimajući u obzir mogućnost ozbiljne recesije, zbog koje bi bilo potrebno spašavati cjelokupan bankarski sektor. Međutim, izvor je za ABC rekao da se taj scenario “noćne more” smatra “nerealnim”.

Vlasti u Madridu odredile su sebi rok od dvije nedjelje da odluče o načinima za dokapitalizaciju posrnulih banaka, zbog koje će Madrid možda morati da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć, rekao je juče španski ministar finansija Luis de Gindos.

Analitičari spekulišu da bi konačan iznos potreban Madridu mogao da iznosi između 60 i 200 milijardi evra, ali je De Gindos poručio da cifra “neće biti pretjerano visoka”.

Zahtjev “Bankije” za više državne pomoći nego što je prvobitno očekivano podigao je tenzije na finansijskim tržištima oko sposobnosti Madrida da sam obezbijedi obimnu restrukturu bankarskog sektora.

Španski zvaničnici, međutim, insistiraju da njihova zemlja neće poći stopama Grčke, Irske i Portugala i zatražiti pomoć EU i MMF-a, što bi javne finansije Madrida stavilo pod međunarodnu lupu.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *