Kavarić: Raskinuti ugovor sa ruskim partnerom u skladu sa zakonom

Dodajte komentar

Raskid ugovora sa ruskim partnerom u Kombinatu alumijuma (KAP) mora se obaviti u skladu sa zakonom i skupštinskim zaključcima, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić u uvodnom izlaganju u Skupštini.

»Pitanje raskida ugovora sa Rusima predstavlja jedno od najznačajnijih pitanja, a to je situacija koju treba rješavati na vrlo konkretan način«, kazao je Kavarić na početku rasprave o realizaciji skupštinskih zaključaka usvojenih povodom odluke o preuzimanju duga KAP-a prema Dojče /Deutsche/ banci od 22 miliona EUR.

On je podsjetio da su se neplaćanjem tri računa za utrošenu električnu energiju Elektroprivredi (EPCG) još u novembru stekli uslovi za raskid ugovora sa ruskim vlasnikom.

»Zakonski problem u tom dijelu je što od momenta sticanja uslova ne postoji zakonski mehanizam da se automatski prenesu akcije. Od samog početka smo govorili da u slučaju nekooperativnosti ruskog partnera taj proces može da traje«, rekao je Kavarić.

On je saopštio da se posljednji glas od ruskih partnera odnosi na obavezu prenosa akcija, kao i da mogućnost krivične i materijalne odgovornosti za štetu koja nastane u međuvremenu.

»Što se tiče druge raskidne klauzule od 40
miliona EUR, ona se može aktivirati po ugovoru o zalozi onog momenta kada se steknu uslovi. Ti uslovi se stiču sa padom garancije, odnosno sa dokazanom štetom na nivou od 40 miliona EUR«, kazao je Kavarić.

On je podstio i da je u Skupštini bilo razgovora o mogućnosti aktiviranja tih 16 miliona EUR.

»Ma koliko to paradoksalno zvučalo, to nažalost nije moguće uraditi iako bi to bilo prihvatljivo. Garancije padaju sve odjednom, tako da nije moguće praviti tu vrstu matematike i ograničiti samo na onaj dio koji nama odgovara«, precizirao je Kavarić.

On je saopštio da je po pitanju snabdijavanja KAP-a strujom moguće govoriti samo o postojećim potencijalima Elektroprivrede (EPCG).

»U EPCG u ovom momentu postoje hidro i termo izvori ili možemo da razgovaramo o potencijalnim drugim izvorima, koji bi trebalo da budu predmet odluke Vlade«, dodao je Kavarić.

On je podsjetio i da se jedno od mogućih rješenja za podgoričku kompaniju odnosi na stečaj.

»Tn se može desiti nezavisno od naše volje i odluke Vlade i Skupštine. Strahujemo da bi u tom slučaju bilo teško održati proizvodnju, jer automatski i ostalih 110 miliona EUR dolazi na naplatu«, rekao je Kavarić.

On je naveo i da po pitanju restukturiranja duga, postoji pristanak rusih partnera da se akcije Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) prenesu na Vladu, kao i da se dugovi prema svim povjeriocima konvertuju u dionice.

Kavarić je dodao i da treća opcija traje predugo i odnosi se na pokrtetanje arbitražnog postupka.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *