Lukšić: Nije samo Prva banka naduvala bilanse

Dodajte komentar

Premijer Igor Lukšić saopštio je da je enormno kreditiranje do kraja 2008. godine predstavljalo ozbiljan naduvani balon, te da nije samo Prva banka naduvala bilanse u prethodnom periodu.

Komentarišući seriju tekstova pojedinih medija, u kojima se navodi kome je Prva banka prethodnih godina odobravala kredite kršeći svoja interna pravila, zakone i drugu regulative, Lukšić kaže da to što je on tada bio ministar finansija ne pomaže da se odgonetne bilo koja dilema, zato što je jasna ingerencija Centralne banke u pogledu regulacije bankarskog tržišta, prenosi Antena M.

“Ono, međutim, što treba imati u vidu, jeste da je upravo enormno kreditiranje do kraja 2008. godine predstavljalo ozbiljan naduvani balon i da tu svakako nije samo Prva banka, koja je jedna od banaka koja je naduvala bilanse u prethodnom periodu. Ja mislim, da ono o čemu pišu “Vijesti” možete bukvalno pronaći u aktivi bilo koje banke iz toga perioda, pa i CKB-a, i Hipo Alpe Adria i drugih manjih banaka”, naglasio je Lukšić.

On kaže da “ono što je meni mnogo važnije, jeste da Centralna banka do kraja dosljedno sprovodi sve aktivnosti koje imaju za cilj implementaciju finansijskog zakonodavstva i koja je posljednjih nekoliko godina dovela do toga da je naš bankarski sistem danas potpuno stabilan, potpuno konsolidovan, da čak i u posljednjim mjesecima bilježimo neto rast kredita i da ne postoji nijedna banka koja predstavlja bilo kakav rizik za finansijski sistem. Mislim da je to ključno, sve ostalo je u domenu rada Centralne banke, drugih nadležnih organa i to ne bih posebno komentarisao“.

On je naveo Prva banka danas ne predstavlja rizik za finansijski sistem, jer je Centralna banka sprovela niz mjera koje su Prvu konsolidovale.

To, kako je kazao, govori o opravdanosti bilo kojeg zahvata u tom trenutku.

‘’Ono što je suštinska razlika između Prve i drugih banaka jeste što, bez obzira na određene vidove pomoći koje smo pružali drugim bankama, jedina, rekao bih eksplicitna pomoć je bila tada pružena Prvoj banci, zato što CKB ili Hipo itd. su imale majke banke koje su se poprilično starale o konsolidaciji tih banaka“, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, Prva banka je bila ta koja je koristila mehanizam zakona.

“Ona je kredit vratila. Zbog toga što smo mi dali kredit Prvoj banci nijedna penzija nije zakasnila, nijedna plata nije zakasnila, nijedan projekat nije ugrožen, i to je ono što mene iz ove perspektive posebno raduje. Danas Prva banka ne predstavlja rizik za bankarski sistem, mislim da je Centralna banka sprovela čitav niz, u zadnjih nekoliko godina, mjera koje su tu banku konsolidovale i to, ja mislim,govori mnogo o opravdanosti bilo kog zahvata u tom trenutku. Iz ove perspektive, da nismo aktivno učestvovali kao neko ko je konsolidovao bankarski sektor, mislim da bismo danas imali mnogo dublje probleme u ekonomiji, nego što ih imamo“, zaključio je premijer.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *