Za njemačke investicije u Crnoj Gori važna borba protiv korupcije

Dodajte komentar

Crna Gora i Njemačka mogu imati bolju ekonomsku saradnju, kako u pogledu trgovinske razmjene tako i investicija i turizma, ocijenjeno je danas na susretu privrednika dvije zemlje.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Velimir Mijušković, smatra da između privreda dvije zemlje može biti bolja ekonomska saradnja u smislu prepoznavanja crnogorskih usluga i proizvoda od njemačkog privrednika ili krajnjeg potrošača.

“Crna Gora traba značajno da usmjeri pažnju i na to kako da ponovo zadobije povjerenje njemačkih turista, ali i podstakne njemačke kompanije da dođu u Crnu Goru, osnivajući mješovita preduzeća, kroz razne oblike džoint venčera /joint venture/”, rekao je Mijušković u Pržnu na prvom Crnogorsko-njemačkom poslovnom forumu.

Mijušković je naveo da su brojke kojima se sada opisuje robna razmjena dvije zemlje veoma male i da je potrebno u najskorijoj budućnosti iskoristiti postojeći prostor za njihovo povećanje.

On je saopštio da je u Crnoj Gori u prošloj godini boravilo 33,43 hiljade njemačkih turista, koji su ostvarili 183 hiljade noćenja.

“Ohrabruje činjenica što Er /Air/ Berlin, drugi največi njemački avioprevoznik, nastavlja čarter letove iz nekoliko njemačkih gradova do Tivta, u periodu ljetnje turističke sezone, kao i to što je njemački turoperator Nekerman ove godine ponovo uvrstio aranžmane za Crnu Goru u svojim katalozima, pa očekujemo povećanje broja turista sa tog tržišta”, rekao je Mijušković.

Forum koji su organizovale PKCG i Odbor njemačke privrede za istok, uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), otvorio je premijer Igor Lukšić, koji je tom prilikom ocijenio da Crna Gora posjeduje resurse koji nastavljaju da privlače međunarodnu pažnju.

“Globalna kriza je potvrdila je da su osnovne smjernice ekonomske politike Crne Gore usmjerene na unaprijeđenje poslovnog ambijenta i strukturne reforme. Kao Vlada smo na vrijeme povukli teške i nepopularne rezove kako bi omogućili stvaranje novih i zdravih osnova za dalje snaženje ekonomije”, rekao je Lukšić.

On je podsjetio da je Crna Gora jedna od rijetkih država u Evropi koja nije povećala osnovne poreske stope i smanjivala penzije i socijalna davanja.

Lukšić je pred oko 200 privrednika iz obje zemlje iz 90 različitih kompanija, predstavio ekonomiju Crne Gore kao i mogućnosti za potencijalna ulaganja.

Direktor Odbora njemačke privrede za istok, Rajner /Rainer/ Lindner, je kazao da je nivo razmjene Njemačke i Crne Gore i dalje skroman.

On ipak smatra da ima prostora da se u skoroj budućnosti poveća posebno obim izvoza iz Crne Gore u Njemačku.

“Ovaj forum je idealna prilika, posebno za njemačke privrednike, kojima treba približiti ključne oblasti saradnje, kao što su energetika i energetska efikasnost. U tom cilju Njemačka može ponuditi tehnologiju, posebno kada je riječ o hidroenergiji, kao i za izgradnju komunalne infrastrukture”, rekao je Lindner.

On je odgovarajući na pitanje da li je uticaj ruskog kapitala u Crnoj Gori kočnica za veće prisustvo njemačkih investitora, kazao da se ne boje ruskog kapitala jer Crna Gora treba što više stranih ulaganja, ali taj posao mora biti transparentan i u skladu sa međunarodnim pravilima.

Državni sekretar Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju Njemačke, Štefan /Stefan/ Kapferer, je saopštio da je Crna Gora zemlja koja je vrlo interesantna u budućnosti, jer je na pravom putu u pravcu Evrope i strukturnih reformi, koji će biti odlučujući za uspjeh njene ekonomije.

“Njemački preduzetnici su spremni da investiraju u Crnu Goru ako imate odgovarajuće strukturne okvire i ako u procesu pregovora za pristupanje Evropskoj uniji (EU) date signal da se pravni okvir pozitivno razvija. Spremni smo da vas pratimo u tom procesu, a to ćemo raditi i u budućnosti”, kazao je Kapferer.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Pius Fišer /Fischer/, smatra da trgovinska razmjena dvije zemlje, kao i investicije nijesu na zadovoljavajućem nivou.

“Cilj današnjeg privrednog poslovnog foruma je da se probudi interes njemačkih privrednika da ulažu u potencijale Crne Gore, što bi istovremeno povećalo tehničke i ekološke standarde”, objasnio je Fišer.

Za njemačke investitore, kako je dodao, posebno je značajan zakonodavni okvir, borba protiv korupcije u Crnoj Gori, kao i transparentnost posla.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *