I EBRD kaže da je moguć raspad evrozone

Dodajte komentar

Produbljivanje krize u evrozoni ugrožava integraciju jugoistočnih zemalja u zonu primjene jedinstvene evropske valute, upozoravaju vodeći ljudi EBRD.

Erik Berglof, glavni ekonomista EBRD, kaže da je “evrozona i dalje smislen koncept za te zemlje. Njen eventualni nestanak bi imao vrlo negativne posljedice za politički zamah u tim zemljama”.

“Nadamo se da do izlaska Grčke iz evrozone neće doći, Grčka je važna kao trgovinski partner, važne su doznake njenih radnika, kao i njene bankovne veze u jugoistočnoj Evropi”, kazao je on.

Berglof je dodao da za centralnu i istočnu Evropu veliku opasnost predstavlja raspad evrozone, koja se ne može u potpunosti isključiti.

“Stvarna prijetnja bio bi raspad evrozone u cjelini. Posljedica po privredu bila bi recesija u evrozoni koja bi povukla za sobom centralnu Evropu, a mogle bi u određenoj mjeri stradati i trgovinske veze”, kazao je Berglof.

On je podsjetio da se istočna Evropa oslanja na reputaciju snažnog izvoza i da je u međuvremenu postala značajan izvor svjetskog izvoza.

“Istočna Evropa je postala važan izvor globalnog izvoza i istočnoevropske zemlje vrlo su uspješne u osvajanju udjela u globalnom izvoznom tržištu”, kazao je glavni ekonomista EBRD, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *