Predstavljen plan za restruktuiranje “Bankije”

Dodajte komentar

Danas je predstavljen plan za restruktuiranje i rekapitalizaciju španske banke “Bankije” (Bankia) kojim je predviđen početak “ubrizgavanja” državnih sredstava krajem juna, prenijeli su  francuski mediji.

Istaknuto je, između ostalog, i da je jedan od prioriteta jačanje rukovođenja kompanijom i izbjegavanje bankrota.

“Bankija”, četvrta po veličini španska banka, je zatražila 19 milijardi evra od vlade u Madridu koja je tu banku djelimično nacionalizovala početkom mjeseca i već “ubrizgala” 4,5 milijarde evra pomoći.

Traženih 19 milijardi bi, međutim, kako su istakli u Banci, trebalo da obezbjedi da se više nema potrebe za novom rekapitalizacijom. Finansijska situacija u španskim bankama izaziva sve veću zabrinutost.

Koliko juče je američka agencija za kreditne rejtinge “Standard end Purs” (S&P) saopštila da je snizila rejtinge pet španskih banaka, među kojima su “Bankija” i njena matična banka “Banko Finansijero i de Aoro” (BFA). U aprilu je snižen i suvereni rejting Španije.

Sniženjem kreditnog rejtinga pogođene su takođe banke “Banko popular”, “Bankinter” i “Banka Sivika”. “Ova akcija je uslijedila pošto smo preispitali šire uticaje ekonomskih rizika po španski bankarski sektor nakon sniženja rejtinga Kraljevine Španije za dva stepena”, ukazano je u saopštenju iz S&P.

Agencija je 26. aprila snizila suvereni rejting Španije na “BBB+”, s negativnom prognozom jer, kako je navela, očekuje da španska ekonomija oslabi i ove i iduće godine. Rejting “Bankije” snižen je na “BB+”, sa “BBB-”, a rejting BFA na “B+”, sa “BB-”, prenijela je francuska agencija AFP.

S&P je snizio rejtinge banaka “Banko popular” i “Bankinter” na “BB+”, sa “BBB-”, a “Banke Sivika” na “BB”, sa “BB+”.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *