Goldman će uložiti 40 mlrd dolara u čistu energiju

Dodajte komentar

Goldman Sachs u idućoj deceniji planira uložiti ukupno 40 milijardi dolara u projekte obnovljivih izvora energije, područjem koje je ta investicijska banka proglasila jednom od najboljih prilika za dobit otkako su njeni ekonomisti 2001. pokazali veliko zanimanje za tržišta u razvoju.

Šefovi Goldmana su ove sedmice izjavili kako će potražnja za alternativnim izvorima energije rasti s globalnom potražnjom za energijom i nastojanjima velikih proizvođača poput Kine i Brazila da što više smanje emisiju štetnih gasova, javlja Reuters.

Banka te projekte planira finansirati novcem svojih klijenata i, u manjoj mjeri, vlastitim sredstvima.

Goldman, koji će svoje najnovije planove objaviti na godišnjoj skupštini u četvrtak, već ulaže u čistu tehnologiju. Prošle su godine globalno pomogli finansirati projekte čiste tehnologije vrijedne 4,8 milijardi dolara i u to područje ko-investirali 500 miliona dolara. Prema novim će planovima godišnji prosjek biti oko 4 milijarde godišnje, zbog čega neki analitičari to nazivaju više ‘šarmiranjem’ nego novom inicijativom.

Goldman se  2005. obvezao da će ulagati i finansirati projekte povezane sa zaštitom okoline u iznosu od 1 milijardu dolara. Do kraja prošle godine su tu brojku povećali na 24 milijarde u sklopu finansiranja i 4 milijarde ulaganja u takve projekte, rekao je Kyung-Ah Park, šef marketinga za zaštitu okoline u Goldmanu.

Novi plan vrijedan 40 milijardi dolara odnosi se na ulaganje i finansiranje solarnih, vjetro i hidroprojekata, biogoriva, biomase, energetsku efikasnost, čuvanje energije, zeleni transport, efikasne materijale, LED rasvjetu i transmisiju.

Goldman se takođe obavezao da će do 2020. svesti vlastitu neto emisiju ugljenika na nulu.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *