Wall Street: indeksi stagnirali, cijena Facebooka ponovo pala

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak, nakon nesigurnog trgovanja, indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer novi makroekonomski podaci nisu bili dovoljno uvjerljivi da bi otklonili zabrinutost ulagača u vezi dužničke krize.

Dow Jones indeks oslabio je 1 bod, ili 0,01 posto, na 12.502 boda, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 2.839 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,05 posto, na 1.315 bodova.

Veći dio trgovanja indeksi su proveli u pozitivnom području, ponajviše zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima o prodaji postojećih kuća u SAD-u.

Nada u oporavak tržišta nekretnina podstakla je snažan, 1,9-postotni rast cijena dionica u građevinskom sektoru. Osjetno su ojačale i dionice banaka.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena dionica na evropskim tržištima, drugi dan zaredom. No, kako dužnička kriza ni izdaleka nije riješena, analitičari ne vjeruju da će taj uspon potrajati.

„Ovo je samo privremena promjena raspoloženja. Evropa će i dalje teturati od jedne krize do druge“, kaže Bernard Baumohl, direktor u kompaniji Economic Outlook Group.

A na dužničke probleme podsjetila je i odluka agencije Fitch o smanjenju kreditnog rejtinga Japanu za jedan nivo, na A plus, jer se ne očekuje smanjenje budžetskog deficita dok traje politička nesigurnost.

Ulagače je pokolebala i procjena Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) da će ove godine rast globalne ekonomije usporiti s lanjskih 3,6 na 3,4 posto.

U takvom negativnom okruženju juče je ponovo loše prošla dionica Facebooka.

Još prije nedjelju dana ulagači su se nadali da bi inicijalna javna ponuda dionica te društvene mreže mogla poboljšati raspoloženje na tržištu, no cijena dionice Facebooka juče je ponovo oštro pala, oko 9 posto, pa je njen gubitak u posljednja dva dana povećan na 19 posto. Sada se kreće oko 31 dolara, dok je prilikom tržišnog debija u petak iznosila 38 dolara.

„Kada je cijena Facebooka pala ispod nivoa iz javne ponude, ta se dionica našla pod dodatnim pritiskom. Uprkos oštrom padu te dionice posljednjih dana, čini se da još uvijek ima onih koji misle da je precijenjena“, kaže Michael James, analitičar u banci Wedbush Morgan.

Na evropskim su berzama, pak, cijene dionica juče znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,86 posto, na 5.403 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,65 posto, na 6.435 bodova, a pariški CAC 1,88 posto, na 3.084 boda.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *