Potop azijskih berzi, euro ponovo ispod 1,27 dolara

Dodajte komentar

Evropska dužnička kriza i obeshrabrujući makroekonomski podaci iz SAD-a izazvali su jutros oštar pad cijena dionica na azijskim berzama, dok je kurs eura ponovno zaronio ispod nivoa od 1,27 dolara.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 8,00 sati bio u minusu 2,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji potonule između 1,3 i 3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 8,00 sati u minusu 2,4 posto, zaronivši na najniži nivo u četiri mjeseca. U cijeloj ovoj sedmici izgubio je oko 5 posto, što je njegov najveći nedjeljni pad u posljednjih osam mjeseci.

Zbog političke krize u Grčkoj i finansijskih problema španskih banaka ulagači strahuju od produbljivanja dužničke krize, pa se i dalje povlače iz rizičnijih investicija.

Dosad su tržištima podršku pružale naznake stabilnog rasta američke privrede, no posljednji moakroekonomski izvještaji pokazuju da je i najveća svjetska ekonomija izgubila zamah.

„Još nema rješenja evropske dužničke krize, a suočeni smo i s razočaravajućim podacima iz SAD-a. Sve to negativno utiče na raspoloženje ulagača“, kaže Frances Cheung, strateg u banci Credit Agricole CIB.

Zbog toga su juče na Wall Streetu cijene dionica pale peti dan zaredom, i to oštro, dok je VIX ‘indeks straha’ dosegao najviši nivo u ovoj godini.

Ulagači traže sigurnija utočišta za kapital. Povlačeći se iz dionica, ulažu u državne obveznice i valute koje nose manje prinose, ali se smatraju sigurnijim investicijama u nesigurna vremena.

Zbog toga je na valutnim tržištima ojačao jen, dok je euro pod pritiskom. Jutros je kurs evropske valute potonuo na 1,2650 dolara, novi najniži nivo u četiri mjeseca, dok se juče u ovo doba kretao oko 1,2740 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je s jučeašnjih 102,30 na 100,30 jena.

Kurs dolara u odnosu na japansku valutu skliznuo je, pak, s jučeašnjih 80,30 na 79,30 jena.

Slabi i cijena nafte. Nakon jučeašnjeg pada za 25 centi, jutros je terminska cijena ‘crnog zlata’ na berzi u New Yorku skliznula daljnjih 20-ak centi, na 92,25 dolara po barelu, novi najniži nivo u sedam mjeseci.

business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *