Turci, nacija mladih i nezaposlenih

Dodajte komentar

Stopa nezaposlenosti u Turskoj je u prva tri meseca ove godine pala na 10,4 odsto, sa 11,5 odsto iz istog perioda lane, pokazuju zvanični podaci. Broj nezaposlenih osoba je, na godišnjem nivou, smanjen za 243.000, na 2.721 miliona, a rezultati su dobijeni na uzorku od 95.000 stanovnika, prenosi agencija AFP.

Stopa nezaposlenosti u Turskoj određuje se na osnovu anketa u domaćinstvima širom zemlje, koje se zatim koriste za izradu državnih tromesečnih izveštaja.

Stručnjaci, međutim, smatraju da rezultati anketa ne pokazuju celokupnu sliku zbog raširene nezvanične zaposlenosti, kao i obrazovanih i kvalifikovanih radnika koji rade fizičke poslove.

Turska privreda u 2011. spektakularno se oporavila od globalne krize, ostvarivši rast od 8,9 odsto u 2010, i od 8,5 odsto.

Zvanična Ankara, međutim, za tekuću godinu predviđa privredni rast od svega četiri odsto, što ukazuje na značajno ekonomsko usporavanje zbog dužničke krize u evrozoni.

Nezaposlenost i dalje predstavlja najveći izazov za vladu u zemlji čijoj se radnoj snazi svake godine priključuje veliki broj mladih ljudi.

izvor: b92

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *