Montenegroberza: Nedjeljni izvještaj 07.05.2012. – 11.05.2012.

Dodajte komentar

Radna nedjelja na Montenegroberzi, između 7.-og i 11.-og maja zasigurno nije jedna od onih koja bi se mogla izdvojiti u odnosu na ostale.

Uz slabu dinamiku trgovanja, ostvaren je promet od 244 hiljade eura, od čega je skoro polovina prometa ostvareno na akcijama „Crnogorskog Telekoma“ i kotorskog „Jugopetrola“.

Idući u susret najavljenoj dividendi u slučaju Telekoma, ili potencijalno mogućoj u slučaju „Jugopetrola“, investitori su za kupovinu ove dvije hartije izdvojili 60, odnosno 51 hiljadu eura. Uprkos dobrim rezultatima ovih kompanija u proteklom periodu, dividendama kojima se njihovi akcionari mogu nadati, te i solidnom prometu u odnosu na promet koji je ostvaren drugim hartijama, cijene ovih akcija se nijesu mnogo promijenile. Akcije „Crnogorskog Telekoma“ nijesu prelazile nivo od 2,8 a „Jugopetrola“ nivo od 9,1 EUR po akciji.

Osim navedenih hartija, značajnije učešće u prometu je ostvareno trgovinom akcija „Prve Banke Crne Gore“, te državnim obveznicama, na koje otpada nešto više od petine prometa.

Najveći pozitivni pomak, u cjenovnom smislu, ostvarile su akcije kompanije „Centrojadran“ a.d. Bar, čija je cijena porasla na nivo od 5,53 eura, odnosno za 6,75%. Zatim slijede akcije investicionih fondova „Atlas Mont“ , „Moneta“ i „Trend“, kod kojih su cijene akcije porasle od 2,75% u slučaju „Monete“ do 4,75% u slučaju „Atlas-Monta“.

Najveći gubitak su pretrpjeli vlasnici obveznica, jer obveznice čine gotovo polovinu hartija kod kojih se bilježi pad u cijeni tokom ove sedmice. Najveći pad je zabilježen u slučaju serija obveznica koje dospijevaju 2017. godine (pad od oko 6,5%), dok je pad u cijeni, u slučaju drugih serija nešto blaži. Gubitak u cijeni vrijedan pomena, je ostvaren u slučaju akcija kompanija „Luka Bar“ i pljevaljskog „Rudnika uglja“. Cijena akcija „Luke“ je opala na 0,19 (pad od 4,5%), a „Rudnika“ na 2,8 eura (pad od 3,45).

Zaključak da ovu radnu nedjelju nije odlikovala velika dinamika, može se potkrijepiti činjenicom da je indeks Monex20, od ponedjeljka do petka neznatno izgubio na vrijednosti, i to 0,08%. Monexpif je u istom periodu zabilježio nešto veću promjenu – rast od  1,65%, zahvaljući tome što su sva tri fonda čijim akcijama se trgovalo zabilježili pozitivne promjene u cijeni.

VIP Broker diler a.d.
Bulevar Dzordza Vasingtona
81 000 Podgorica, Montenegro
tel: +382 (0)20 229 500
fax: + 382 (0)20 229 501
e-mail: [email protected]
http://www.vipbroker.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *