OECD: Broj zaposlenih pao za dva miliona od početka krize

Dodajte komentar

Broj zaposlenih u 34 zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u četvrtom tromjesečju 2011. smanjio se za dva miliona ili 1,6 odsto u odnosu na period uoči globalne finansijske krize, saopštio je danas OECD.

Stopa zaposlenosti iznosila je 64,9 odsto radno sposobnog stanovništva između 15 i 64 godine starosti, u odnosu na 66,5 odsto iz tri mjeseca zaključno sa junom 2008, što je bilo posljednje tromjesečje prije početka krize.

“Na području članica OECD-a je u posljednja tri mjeseca bilo zaposleno ukupno 528 miliona ljudi ili dva miliona manje nego prije krize”, saopštila je organizacija i iznijela podatke da je između drugog kvartala 2008. i četvrtog kvartala 2011. broj radno sposobnog stanovništva porastao za 17 miliona, broj nezaposlenih za 13 miliona, a broj onih koji nisu zaposleni a ni ne traže posao za šest miliona, prenijela je agencija AFP.

Od početka krize, stopa zaposlenosti je pala za oko dva procentna poena u Evropskoj uniji i Kanadi, za oko četiri procentna poena u SAD i za oko osam ili više procentnih poena u Grčkoj, Irskoj i Španiji, saopštio je OECD.

Sedam najvećih privreda u okviru OECD-a: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Britanija i SAD, imalo je u posljednjem kvartalu lani stopu zaposlenosti od prosječno 67,5 odsto, što je 2,1 odsto manje u odnosu na drugi kvartal 2008, navodi se u izvještaju.

izvor.capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *