Katnić: Okrećemo se produktivnim investicijama

Dodajte komentar

Ekonomska kriza globalni je problem, predstavlja izazov i za velike zemlje kao što su SAD, a najvažniji zadatak male Crne Gore je da sačuva finansijsku i fiskalnu stabilnost, zaključili su predstavnici crnogorske Vlade i Američke privredne komore na radnom ručku u Podgorici.

Najvažniji zadatak za Crnu Goru do kraja godine je očuvanje finansijske i fiskalne stabilnosti kaže ministar finansija Milorad Katnić:

«Međutim i mjere štednje imaju svoj limit i štednja bez rasta ne znači mnogo. N eznači mnogo ni za građane, ni za zaspoelne, ne znači mnogo ni za ekonomiju. Zato su druga segmenta ekonomske politike Vlade usmjerene na ekonomski rast. Sada se moramo okrenuti produktivnim investicijama i učiniti našu ekonomiju mnogo konkurentnijom.»-javila je Antena M

Ekonomska kriza je globalni problem, a fiskalni stimulans koji se promoviše u evropskim zemljama je samo dolivanje ulja na vatru, smatra Katnić:

«Zato Crna Gora mora da pojača fiskalni sitem, mora da smanji izloženost prema međunarodnom tržištu koje danas neizvjesno ide i mora da smanji nezavisnot od finasiranja. I zato je kritično važno da obuzdamo rast javnog duga, da smanjimo cijenu zaduživanja i da smanjimo troškove koje građani plaćaju za javni dug.»

Katnić je to saopštio na radnom ručku sa predstvicima Američke privredne komore u Crnoj Gori. Predsjednica te organizacije Svetlana Vuksanović napominje da se svjetska ekonomska kriza pretvara u političko pitanje i da predstavlja izazov i za velike zemlje kao što SAD.

«U ovim nepredvidivim vremenima javni i privatni sektor moraju raditi zajedno kako bi se planski rješavalo smanjenje nezaposlenosti. Kako bi se pomoglo mladim školovanim ljudima, poboljšala produktivnost i konačno podstakao ekonomski rast i životni standard za sve.»

Američka privredna komora u Crnoj Gori otovrena je 2008. a posvećena je unaprjeđenju saradnje CG i SAD kroz trgovinu, investicije i ekonomski razvoj.

izvor: antenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *