NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na 9,5 odsto

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5 odsto, saopštila je centralna banka.

Pad međugodišnje inflacije se nastavio i očekuje se da će ona, u skladu sa ranijim najavama, biti na minimumu u aprilu, kada bi trebalo da se nađe oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Međutim, imajući u vidu da se od maja očekuje izvjestan rast međugodišnje inflacije po osnovu dolaska nove poljoprivredne sezone, rasta uvoznih troškova iz prethodnog perioda, kao i rasta regulisanih cijena u drugoj polovini godine, Izvršni odbor je odlučio da referentnu stopu zadrži na nepromijenjenom nivou. Prethodno je referentna kamatna stopa 19. januara smanjena sa 9,75 na 9,5 odsto.

Izvršni odbor NBS naglasio je da će kretanje referentne stope u narednom periodu u velikoj mjeri zavisiti od brzine i intenziteta fiskalne konsolidacije koju će preduzimati buduća vlada, uz nastavak aranžmana sa MMF-om.

Ostvarivanje cjenovne i finansijske stabilnosti biće moguće uz manju restriktivnost monetarne politike ukoliko fiskalna konsolidacija i strukturne reforme budu efikasnije, navedeno je u saopštenju.

Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće kamatne stope, kao i ulogu polazne kamatne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu utvrđuje prema visini te kamatne stope.To je stopa po kojoj NBS prodaje blagajničke zapise poslovnim bankama uz obavezu da će ih otkupiti za 14 dana.

Naredna sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se donijeti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. juna. Na današnjoj sjednici Izvršni odbor je razmatrao i usvojio majski Izvještaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u srijedu, 16. maja.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *